Eksklusivt intervju: Aktivisten Malalai Joya om dagens Afghanistan

Stiftelsen Film fra Sør og FN-sambandet Norge samarbeider under prosjektet Film fra Sør Norge Rundt, en filmturné som bringer viktige filmer til ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet. I den forbindelse har FN-sambandets Stian Bragtvedt gjennomført et intervju med den anerkjente afghanske aktivisten Malalai Joya.

Film fra Sør Norge Rundt turnerer i 2011 landet rundt med dokumentarene Armadillo og Afghan Star, som begge utspiller seg i Afghanistan.

Malalai Joya er en afghansk aktivist, forfatter og tidligere parlamentsmedlem i Afghanistan. Hun ble kastet ut av parlamentet i 2007 da hun kritiserte andre medlemmer for å være krigsherrer og korrupte. Joya er 33 år gammel, kommer fra Farah-provinsen i Afghanistan og kritiserer Karzai-regjeringen og de utenlandske troppene i landet. Hun har fått en rekke drapstrusler og må leve under beskyttelse av livvakter.

– Hvordan er situasjonen i Afghanistan i dag, ti år etter invasjonen i 2001?

– USA og NATO invaderte Afghanistan under paroler om «frihet», «demokrati» og «kvinners rettigheter». Så installerte de et av verdens mest korrupte regimer, bestående av flere krigsherrer og narkobaroner som er mot både frihet, demokrati og kvinners rettigheter.
Situasjonen i Afghanistan i dag er en katastrofe. Folk lever med ekstrem urettferdighet, usikkerhet, undertrykkelse, sult og en rekke andre problemer. Over 80% av befolkningen lever under fattigdomsgrensen og det er stor arbeidsledighet. Afghanistan er nummer to på listen over verdens mest korrupte land og på bunnen av indeksen for menneskelig utvikling (HDI). Denne elendigheten er afghanere i ferd med å gjøre opprør mot.

– Hva er problemet med det nåværende regimet i Afghanistan?

– Problemet er at dagens regime er gjennomkorrupt og hovedsakelig består av islamske fundamentalister og krigsherrer. Folk som Rasul Sayyaf, Qasim Fahim, Karim Khalili, Rashid Dostum og Atta Mohammed har blod på hendene. Milliarder av dollar har gått til Afghanistan de siste ti årene, men mesteparten har gått rett i lommene på disse kriminelle. Knapt en brøkdel har gått til å forbedre situasjonen for vanlige afghanere. I Afghanistan i dag blir de rike rikere mens de fattige blir fattigere.

– Hvordan er kvinners situasjon i Afghanistan?

– Den er en katastrofe. Forholdene for kvinner er som under Taliban, enkelte steder enda verre. Damer og jenter blir utsatt for voldtekt, kidnapping, drap og syreangrep. Mange blir så ødelagte at de tar sitt eget liv. Den vanligste måten er å sette fyr på seg selv.
For kvinner i byene er situasjonen bedre, men på langt nær så bra som den var på 70- og 80-tallet. Det sitter 68 kvinner i parlamentet i dag, men disse er alle håndplukket av krigsherrene, og snakker ikke ut om kvinners stilling.

– Hva fikk deg til å snakke ut mot krigsherrene i Det afghanske parlamentet?

– Krigsherrene som sitter i parlamentet representerer ikke det afghanske folket. De har blitt valgt gjennom å bruke bestikkelser, våpen og trusler. Dette gjorde meg sint, men samtidig ga det meg et ønske om å gjøre noe for mitt folk. Jeg bestemte meg for i det minste å bli en liten stemme for stemmeløse og undertrykte afghanere. Derfor brukte jeg hver sjanse jeg fikk til å tale i parlamentet og å fordømme krigsherrene og deres forbrytelser. Tingene jeg har sagt er ikke ukjente for vanlige afghanere. De fleste hater krigsherrene og snakker om det på gaten og i dagliglivet. Det jeg gjorde var å bringe disse meningene inn i parlamentet.

– Hva kan folk i Norge gjøre for å støtte folket i Afghanistan?

– De kan presse regjeringen sin til å slutte å støtte amerikansk utenrikspolitikk gjennom NATO. Regjeringen de støtter i Afghanistan er korrupt og representerer ikke folket. De norske NATO-soldatene i Afghanistan gjør bare situasjonen verre. Nordmenn kan støtte afghanske organisasjoner som jobber for fred, demokrati og rettferdighet under svært vanskelig forhold. Støtte til utdanningsprosjekter i Afghanistan er det viktigste. Det er kun gjennom utdanning folk kan redde seg selv fra uvitenhet og bygge en politisk bevissthet.

– Vil det ikke bli borgerkrig om NATO og USA trekker seg ut av Afghanistan?

– Folket i Afghanistan har tre fiender: Krigsherrene i parlamentet, Taliban og USA/NATO. Hvis sistnevnte forlater Afghanistan vil to interne fiender gjenstå. Disse vil svekkes hvis de utenlandske troppene trekker seg ut. Mange sier at det vil bli borgerkrig, men situasjonen i dag er allerede håpløs og kan ikke bli stort verre. Da USA og NATO invaderte Afghanistan i 2001 trodde afghanere på løftene de fikk fra de utenlandske troppene. Etter ti år med konflikt hvor titusenvis av sivile har blitt drept har folk mistet troen på den utenlandske tilstedeværelsen. Stadig flere demonstrerer mot Karzai-regimet og luftangrepene som går ut over vanlige afghanere. USA og NATO verken kan eller vil bringe frihet og demokrati til Afghanistan. De pleier fortsatt kontakt med suspekte grupper som de bruker for å flytte fram sin egen agenda i Asia. Ingen nasjon kan frigjøre en annen. Det er det afghanske folkets eget ansvar å befri Afghanistan fra terror og fundamentalisme.

Prosjektet Film fra Sør Norge Rundt er et samarbeid mellom Arthaus, Roast Beef Productions, FN-sambandet, lokale visningssteder og Stiftelsen Film fra Sør. Prosjektet mottar støtte fra Fritt Ord og UD Refleks.

Les mer om Film fra Sør Norge Rundt her.

fn-sambandet