El Clásico: Om to små med store drømmer – en samtale med Halkawt Mustafa
Den norsk-kurdiske regissøren Halkawt Mustafa har laget en film om store drømmer og om en enorm lidenskap til fotball, servert med en herlig porsjon kjærlighet.
El Clásico er betegnelsen på fortballkampene mellom Barcelona og Real Madrid som samler fotballfans over hele verden. Dette ligger som bakgrunn for historien regissør Halkawt Mustafa har valgt å skildre i sin siste film med samme navn.
Her møter vi to kortvokste brødre, Alan og Shirwan, som lidenskaplig heier på hvert sitt lag i den kurdiske regionen i Irak. Eller – det har seg sånn at Shirwan er blodfan av Barcelona, mens Alan egentlig ikke er så opptatt av fotball. I stedet bruker han Real Madrid som taktikk for å blidgjøre Jalal, sin potensielle svigerfar, som virkelig elsker Real Madrid. Alt det Alan ønsker seg er nemlig å kunne gifte seg med Jalals datter, Gona, noe som er et vanskelig prosjekt med tanke på diskrimineringen av kortvokste i regionen – og i resten av verden for den saks skyld.
Mustafa har regissert, men også skrevet manus sammen med Anders Fagerholdt.
El Clásico vises lørdag 17. oktober, kl. 15, på Klingenberg 1.
I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale med regissør Halkawt Mustafa og norsk co-produsent Anders Graham.
Les mer om filmen og kjøp billetter HER.
![]() |
Regissør Halkawt Mustafa |
Filmen er jo herlig absurd. Hvordan klarte du å komme på ideen til filmen?
– Ideen kom til meg mens jeg var på en reise i Erbil som ligger i den kurdiske delen av Irak. På et tidspunkt var hele byen kaotisk og jeg var så skremt at jeg nesten ikke turte å komme ut av hotellet. Så fant jeg ut at det hadde vært kamp mellom Real Madrid og Barcelona, og at Real Madrid hadde vunnet. Halvparten av byens innbyggere var ute på gaten. Dette satte noe i gang i meg og jeg begynte å tenke på hvordan 22 idioter som spiller fortballkamp i Spania kan få hele verden til å følge med. Spesielt i Nord-Irak.
– Så da jeg kom tilbake til Norge bestilte jeg en flybillett og kjøpte meg billetter til neste El Clásico. Da jeg fikk kjenne på opplevelsen tenkte jeg at det ikke er så rart at folk blir såpass engasjert av fotball. Det er jo så mye spenning og usikkerhet om hvem som taper og vinner.
Hvordan kom du på at filmen skulle handle om to kortvokste som elsker fotball?
– Jeg var godt kjent med foreningen for kortvokste i den kurdiske delen av Irak. Ideen kom fra to virkelige brødre som jeg møtte på organisasjonen, der en var Real Madrid-fan og den andre var fan av Barcelona. Så bestemte jeg meg for å lage filmen om dem. De to som spiller i filmen er disse to brødrene. Jeg jobbet med Fagerholdt i lang tid med å ferdigstille manus, en prosess som tok over to år.
![]() |
Gutta på tur |
– Noe av det som gjorde at det ble disse to brødrene var at de var så ekstreme fans og at de kranglet hele tiden om hvem som var best slik vi ser dem i filmen. Det var også veldig interessant for meg at de aldri hadde vært på kino, forteller Mustafa.
– Hvis det ikke hadde vært for de to kortvokste, så hadde jeg ikke laget filmen. Karakterene er det viktigste meg, jeg vil møte karakterene før jeg bestemmer meg for å lage en film og møtet med disse to forandret manuset. For å bli kjent med de to bodde med dem i ett år og fikk kjenne på hvordan livet til en som ser samfunnet fra 90 cm er. Noe av det aller vanskeligste for de kortvokste er at de drømmer om å gifte seg med en høy dame fordi de da har større sjanse for å få et barn i mer standard høyde. Noe av det verste jeg opplever er at kortvokste hater andre kortvokste fordi det er som å se inn i et speil. Så å kjenne på hvordan kortvokste hele tiden skammer seg og prøver å gjemme seg var noe jeg ville snu på. Jeg tenkte at vi skulle lage en film om to kortvokste som tør å gjøre ting, tør å vise seg.
– Da vi bodde sammen skrev og diskuterte vi historien sammen som for meg var en av de beste måtene å jobbe på. Dette gjorde også at de to brødrene kjente manuset ut og inn da vi skulle spille inn filmen. Målet ble å skape en film som ikke hele tiden peker på at de to er kortvokste, men at dette er noe vi raskt glemmer som publikum. Inge-Lise Langfeldt som har klippet filmen har gjort en fantastisk jobb med å oppnå dette.
– For meg handler denne filmen om to små mennesker med store drømmer. Vi gir dem sjansen til å oppleve en historie de ellers ikke kunne opplevd i virkeligheten.
Fikk de møte Ronaldo?
– Ja, han som spiller Alan fikk møte Ronaldo til slutt, og det var grunnen til at jeg lagde filmen, sier Mustafa og smiler.
Ingen av de involverte skuespillerne har foreløpig sett filmen, men i desember får de sjansen når filmen har sin verdenspremieren under Dubai filmfestival. Festivalen har også støttet filmen økonomisk. Til festivalen håper han også å få Ronaldo på plass, men de vet foreløpig ikke om han kommer. Mustafa forteller at de jobber med å fly fotballstjernen inn via flyselskapet Emirates som er hovedsponsor for Real Madrid.
Er du selv interessert i fotball?
– Jeg spilte mye fotball som barn, men egentlig så er jeg ikke noen stor fotballfan. Etter at jeg lagde filmen ser jeg selvsagt El Clásico, men før jeg lagde filmen visste jeg ikke hva El Clásico betydde.
– Det er forresten interessant å se hva som har skjedd etter at Martin Ødegård begynte på Real Madrid. De har fått så sinnssykt mange flere norske fans. Det som er så spennende med fotball er at det kan få et helt lands oppmerksomhet. Tenk bare på hva Ronaldo har gjort for Portugal ... Fotball kan gjøre mye mer enn politikken.
Hvilket lag er best da – Barcelona eller Real Madrid?
– Real Madrid er selvfølgelig best.
Dette er Mustafas andre langfilm etter debuten Rødt Hjerte som kom i 2011. Den filmen handler om kvinners rettigheter og er svært politisk. El Clásico tar for seg en annen undertrykket gruppe i samfunnet, men har ikke det samme klare politiske budskapet forteller Mustafa. Heller ikke kjærlighetstematikken i filmen var med fra begynnelsen av. Den ble først skrevet inn og ble en interessant del av filmen etter regissøren ble godt kjent med kortvokste og fant ut om den gjentagende drømmen mange kortvokste har om å gifte seg med en høy kvinne.
– Men i hovedsak er dette en film om to brødre på tur for å oppnå noe stort, forteller Mustafa.
Enda en likhet mellom Rødt Hjerte og El Clásico er det gjentagende fokuset på motorsykler, eller i dette tilfellet en firehjuling.
– En annen spurte meg om denne fasinasjonen, om hvorfor jeg må ha med disse transportmidlene i filmene mine. De kortvokste i denne filmen kan jo ikke kjøre bil … de kan heller ikke kjøre på vanlige motorsykler, men firehjuling er perfekt, tenkte jeg. Jeg liker å tenke at karakterene må ha noe de kan bevege seg fremover med og de to brødrene hadde en firehjuling i virkeligheten så jeg tenkte "hvorfor ikke?".
Jeg føler også at det er mye mer frihet på en motorsykkel – kanskje er det derfor jeg bruker dette motivet i filmene mine. I en bil sitter man liksom plassert inne i en firkant.
Kjører du motorsykkel selv?
– Aldri. Jeg tør ikke sitte bakpå engang.
Du omtalte innspilling av Rødt Hjerte som utfordrende. Hvordan har innspillingen vært denne gangen?
– Denne gangen var det nesten mer utfordrende, særlig fordi vi har filmet i Bagdad. Jeg var veldig redd for sikkerheten, spesielt en kveld hvor en bombe ble sprengt rundt en kilometer unna der vi oppholdt. Hele hotellet vi spilte inn på ristet. Dette var en bombe jeg senere fikk vite tok livet av 24 mennesker. Jeg var ikke redd for meg selv, men for de andre. Det er tross alt et stort ansvar å hente inn aktører fra seks forskjellige land. Vi var to uker i Bagdad, to uker i helvete.
– Det som var vanskelig var at jeg ikke ville at denne redselen skulle komme frem i filmen selv om jeg hadde den selv. Det er laget så mange triste filmer fra Irak og jeg ville jo at dette skulle handle om to kortvokste som prøver å realisere drømmene sine. Selv om det er en viss frykt i noen scener var jeg først og fremst ute etter å lage en søt historie.
– En annen stor utfordring var alle dekorasjonene som skulle bygges. Hele byen, hele basaren måtte vi lage fordi ingenting var tilpasset for kortvokste. I tillegg opplevde jeg mye problemer med folk som ble stående på grensen uten å ha pass eller andre papirer i orden. Å ha en stab der kun halvpraten forstår hverandre og det meste av kommunikasjonen går gjennom tolk var også svært krevende.
Du har ikke gjort det så lett for deg selv - hvorfor fortsetter du?
– Fordi jeg liker den vanskelige veien. Originaliteten ligger i det vanskelige. Jeg kunne filmet i Marokko eller i Jordan, men ting smaker ikke like autentisk om du ikke filmer på den plassen filmen foregår.
Jeg er veldig opptatt av at publikum opplever en reise når de ser filmen, men jeg er også opptatt å få en opplevelse selv som regissør i løpet av produksjonen. Jeg har hatt en fantastisk reise med denne filmen.
Halkawt Mustafa kom til Norge med familien sin i 2000 og bestemte seg etter hvert for å begynne på regiutdannelsen på NISS. Han beskriver utdannelsen som nyttig der han lærte seg forståelse for filmhistorie og filmteknikk.
– En filmutdannelse gir deg sjansen til å bli en filmregissør hvis det er det du vil. Det viktigste er ikke å ha talent, men du må ha lidenskap. Du skal tåle mye for veien er vanskelig. På inntaksintervjuet anbefalte han som intervjuet meg å velge klipp eller foto for da kunne jeg faktisk tjene litt penger. Jeg tenkte ikke så mye på det, men da jeg var ferdig skjønte jeg hva han mente.
Har du angret?
– Nei!
Regissøren gleder seg til å få vist filmen på årets festival, en visning han understreker er den første spesialvisningen. Det skal bli spennende å få den første reaksjonen fra publikum forteller Mustafa.
Hva er ditt forhold til Film fra Sør?
– For meg er festivalen på en måte det eneste vinduet vi har i Norge for å se mer enn amerikanske og vestlig film. Det er kjempeviktig at festivalen fortsetter så vi får muligheten til å se andre deler av verden på lerretet også.
Noe spesielt du gleder deg til i årets program?
– Jeg gleder meg masse til å se Taxi Teheran selv om jeg allerede har sett den i Berlin. Det er en fantastisk film, ikke minst på grunn av Jafar Panahis historie. Jeg kjenner ham, men har ikke hatt noen kontakt med han etter han ble satt i husarrest. Han får jo ikke reist rundt og er veldig forsiktig med å treffe folk, og for en filmregissør er han jo i fengsel.
På spørsmål om nye prosjekter forteller regissøren at han er i gang med flere prosjektet. Det største er i øyeblikket en engelsk spillefilm som han er ferdig med manuset til. Denne gangen har han skrevet sammen med manusforfatter Christopher Grøndahl som tidligere har skrevet manuset til filmer som Nokas og Villmark. Dette er også første gangen han lager film med store internasjonale stjerner. Filmen handler om en 17 år gammel jente som planlegger å sprenge seg selv i London.
Hvilke stjerner er det du skal ha med på filmen?
– Det kan jeg dessverre ikke si. Vi har ikke skrevet kontrakt ennå. Det kommer nok til å ta lang tid før filmen er ferdig. Vi er som sagt ferdig med å skrive manus, men det å lage film er en lang prosess. Du skal gjerne ha to ekstra hjerter for å klare dette krevende yrket, avslutter Halkawt Mustafa.