En kjapp guide til anime
Mangapolis er en egen seksjon under Film fra sør-festivalen som er viet animesjangeren. Men hva er egentlig anime, og hvor skal man egentlig starte?
For de som er litt nysgjerrige og helt uvitende, som meg, er hjelpen nær. Vi har nemlig tatt en prat med filmkritiker og kultfilmspesialist, Espen Svenningsen Rambøl som gir oss en liten innføring til animeuniverset.
- Forsøk å fortell til en som er helt grønn på området– hva er animefilm?
- Anime er japansk animasjonsfilm, enkelt og greit. Ordet «anime» er en forkortelse av «animation». Ikke å forveksle med manga (japanske tegneserier), og en bred fellesbetegnelse som rommer alt som lages av animasjon i Japan - både for kino, TV og rett-på-video.
- Dette er en stadig voksende sjanger – hvorfor tror du dette er så populært?
- Vel, mer japansk animasjon har nådd vesten de siste årene, så dette er ikke lenger bare en nisje-greie. Har inntrykk av at veldig mange har sett Studio Ghibli-tegnefilmene det siste tiåret, mye takket være at Disney begynte å distribuere filmene i USA – noe som ga dem en større internasjonal oppmerksomhet. Interessen for Studio Ghibli har samtidig sørget for at flere publikummere har blitt mer interesserte i japansk animasjon generelt. Foreldre tar med seg ungene sine for å se Studio Ghibli-filmer, ungene vokser opp med kulturen på en annen måte – og japansk animasjon blir en del av hverdagen. Anime er dessuten mye mer tilgjengelig nå, og kan ses på alt fra Netflix til Cruchyroll.com.
Et sikkert (men ikke nødvendigvis godt) tegn på at anime har blitt mainstream er jo også at flere av de store klassikerne i sjangeren nå blir filmatisert av Hollywood. Den amerikanske spillefilmversjonen av Ghost in the Shell (med Scarlett Johansson) kommer til neste år, Robert Rodriguez’ manga-filmatisering Alita: Battle Angel skal komme i 2018 og det er fortsatt planer om en amerikansk Akira-film som sikkert kommer til å suge skikkelig.
Så her hjemme i vesten er nok dette en voksende sjanger, men det samme kan ikke sies i Japan – der bransjen har slitt hardt det siste tiåret. Folk kjøper langt færre DVDs/Blu-rays (til dels fordi prisnivået på anime-skiver i Japan er sinnssykt høy), inntektene fra streaming-tjenester som Crunchyroll er mindre, og nedlastninger et stort problem. Årsakene til at så mange animasjonsstudioer sliter skikkelig er sikkert mer sammensatte enn som så, uten at jeg skal late som jeg forstår hvordan den japanske underholdningsindustrien fungerer. Det lages uansett færre anime-storproduksjoner, budsjettene er lavere og de ansatte tjener enda mindre. Krisetidene i Japan har forårsaket store problemer i bransjen, noe som kan bety at produsentene vil ta færre kreative sjanser. Så i Japan er dette absolutt ikke en vekstnæring, selv om det neppe er noen overhengende fare for at anime blir en døende kunstform.
- Hvem er målgruppen for anime?
- Alle som liker tegnefilm! Det produseres anime-filmer og –serier i alle tenkelige kategorier (samt flere utenkelige), for alle aldersgrupper og interessefelt. Anime var tidligere ofte forbundet med kjemperoboter, lolitaer med plagsomme pipestemmer og magiske krefter, helt for jævlig musikk og høy WTF-faktor. I sterk grad noe for veldig spesielt interesserte. I dag tipper jeg at langt flere forbinder japansk animasjon mest med Studio Ghibli og Miyazaki; klassiske familiefilmer med omtrent like bred appell som Disney.
- Finnes det noen myter rundt sjangeren som vi bør bryte ned?
- Jeg tipper at det fortsatt er et liten stigma forbundet med anime-serier, og stereotypene om at dette først og fremst er underholdning for sosialt utilpasse «otaku»-ekstremnerder med dårlig hygiene, hodet fullt av sære fetisjer og et usunt forhold til tegnefilm-lolitas som blir penetrert av tentakelmonstre. Fordommer med et bittelite snev av sannhet, kanskje. Mistenker at sikker noen forveksler anime-filmer generelt med «hentai» (seksualiserte og ofte pervo tegnefilmer), noe det sannelig er lett å gjøre etter å ha tilbragt noen minutter på YouTube. Fordi det produseres et så bredt spekter av anime er det lett å dra frem de ekstreme ytterpunktene, men det lages jo dessuten japansk animasjon om alt fra klassisk musikk til europeisk historie.
- Mangapolis er et eget program for anime under Film fra sør-festivalen. Er det et behov for en slik plattform i Oslo?
- Absolutt, selv om norske kinoer har blitt mye flinkere til å sette opp severdige anime-filmer på kino de siste årene. Selv oppdaget jeg flere anime-filmer takket være Oslo Filmfestival, så det er jo kult at noen tar opp den tråden. Jeg vet ikke hva som står på programmet i år, men det er jo fortsatt mye spennende tegnefilm som faller mellom sprekkene – og dette kan være den eneste sjansen til å se dem på kino her hjemme.
Espens tips til nybegynneren:
- Alt Hayao Miyazaki har produsert, selvfølgelig - kanskje først og fremst Chihiro og heksene, Min nabo Totoro og Det levende slottet.
Grave of the Fireflies (1988)
Akira (1988)
Only Yesterday (1991)
Ghost in the Shell (1995)
Whisper of the Heart (1995)
Cowboy Bebop: The Movie (2001)
Metropolis (2001)
Steamboy (2004)
Wolf Children (2012)
The Tale of Princess Kaguya (2013)
Espens tips til den viderekomne:
Belladonna of Sadness (1973)
Night on the Galactic Railroad (1985)
Perfect Blue (1997)
Millennium Actress (2001)
Tokyo Godfathers (2003)
Mind Game (2004)
The Girl Who Leaped Through Time (2006)
Tekkonkinkreet (2006)
Paprika (2006)
5 Centimeters per Second (2007)
Summer Wars (2009)
Welcome to the Space Show (2010)
Journey to Agartha/Children Who Chase Lost Voices (2011)
Giovanni’s Island (2014)
A Letter to Momo (2014)
Espens tips til animeserier:
Now and Then, Here and There (1999)
FLCL (2000)
Haibane Renmei (2002)
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2002-2005)
Last Exile (2003)
Genshiken (2004)
Paranoia Agent (2004)
Welcome to the NHK! (2006)
Ergo Proxy (2006)
Baccano! (2007)