Film fra Sør anbefaler: Kvinners kamp for fred i Liberia

10. desember deles Nobels fredspris ut i Oslo rådhus. Varm opp til utdelingen med filmvisning og samtale om årets fredsprisvinnere fra Liberia i Kampen kirke onsdag 7. desember.

Filmen Pray the Devil Back to Hell forteller historien om modige liberiske kvinner som kom sammen for å stanse den blodige borgerkrigen og bringe fred til det krigstrøtte landet. Tusenvis av kvinner – mødre, bestemødre, tanter og døtre, både kristne og muslimer – møtte frem foran presidentpalasset og deltok i en stille protest mot krigen som hadde vart i årtier. Pray the Devil Back to Hell hedrer de sterke liberiske kvinnene og viser hvordan grasrotaktivisme og ikke-voldelig motstand kan bidra til store endringer. Demonstrasjonene kulminerte i at president Charles Taylor reiste i eksil og at Ellen Johnson Sirleaf ble valgt til president som Afrikas første valgte kvinnelige statsoverhode.

10. desember kommer Sirleaf til Oslo for å motta Nobels fredspris som hun får sammen med liberiske Leymah Gbowee og jemenittiske Tawakkul Karman. De tre får fredsprisen for «deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid.»

Onsdag 7. desember vises den sterke filmen om Liberias kvinner i Kampen kirke, som et vorspiel til utdelingen i Oslo rådhus tre dager senere. Prest i Kampen kirke Sunniva Gylver forteller hva publikum kan vente seg av filmen:

– Vi får et sterkt portrett av kvinner som trosser frykten og farene ved å si tydelig fra om at de vil ha slutt på volden og konfliktene. De våger å bli synlige, de demonstrerer i ord og handling, de samarbeider på tvers av tro og sosiale skillelinjer – og de er tydelige på hvor mye troen deres har å si for deres engasjement og kamp for rettferdighet og fred.

Arrangementet er et samarbeidsprosjekt der overskuddet av billettinntektene går til Kirkens Nødhjelp. Filmvisningen etterfølges av en panelsamtale der blant annet forsker og forfatter Laila Boukhari, journalist Bjørn Gabrielsen, Ejaz Ahmed fra Minhaj konfliktråd og Alama Sadaqat fra moskeen Idara Minhaj Ul Quran skal samtale om religion som våpen i krig og verktøy for fred.

– Vi ønsker med dette arrangementet å bevisstgjøre oss selv som troende og andre på hvordan religion brukes i krig og konflikt, forteller Sunniva Gylven.

– I filmen ser vi både de verste og de beste utslag av religion; på den ene siden de utrettelige og modige kvinnene som henter styrke i sin tro, på den andre siden Charles Taylor og andre makt- og voldsglade militære og opprørssoldater, som også har en tydelig religiøs tro. Våre religiøse tradisjoner mobiliserer sterkt, på godt og på vondt. Vi ønsker å reflektere sammen over våre teologiske tradisjoner i dette lyset, og dele erfaringer fra både lokalt og internasjonalt fredsarbeid.

I tillegg til samtale vil det bli musikk med Jon Balke og sang ved Sadia og Sana Shouket. Billettene koster 100 kr og arrangementet begynner kl 19:00.

Du kan lese mer om tildelingen av årets fredspris her.