Film fra Sør oppsummerer år 2011

Et år er snart omme. Vi oppsummerer 2011 og ser frem mot hva publikum kan glede seg til i året som kommer.

– Film fra Sør har etter 21 år gått fra å være en filmfestival til å være stiftelsen Film fra Sør, forteller daglig leder Heidi Sandberg. Endringen har blant annet resultert i en 47% publikumsøkning gjennom året.

– Det betyr at vi skal være til stede året rundt for å presentere film og filmskapere fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten. I 2011 arrangerte vi for første gang ikke bare én, men to filmfestivaler. Arabiske Filmdager ble en suksess og trakk nærmere tusen publikummere i løpet av de to aprildagene festivalen varte.

– Sammen med Babel filmklubb gikk vi i gang med å planlegge en festival med fokus på arabisk film, supplerer kunstnerisk leder Lasse Skagen. I løpet av de to festivaldagene i april fikk publikum oppleve alt fra ny tyrkisk actionfilm til poesidokumentar om den palestinske forfatteren Mahmoud Darwish, debatter, samtaler og opplesninger. Det hele ble avsluttet med stor arabisk fest på Filmens Hus, der arabisk musikk, mat og vannpiper fylte lokalet til randen.

– Noe av årsaken til at festivalen ble en suksess var at det brøt ut revolusjoner i det ene arabiske landet etter det andre. Vi viste blant annet The Agenda and Me, den første dokumentaren laget fra revolusjonen i Egypt, og fikk besøk av regissør Neveen Shalaby, forteller Lasse.

I 2012 arrangerer Babel Filmklubb og Film fra Sør på nytt Arabiske Filmdager, og Heidi og Lasse kan avsløre at vannpipene allerede er på plass og at epletobakk er innkjøpt. Publikum kan vente seg den samme blandingen av arabisk filmkultur, politikk, fest og moro når festivalen åpner den 21. april.

– Den arabiske våren er ikke et avsluttet kapittel og det er fremdeles uvisst hvilken fremtid disse landene går i møte. Det som er sikkert er at hendelsene i 2011 vil fortsette å generere nye historier. Det vil alltid være nye regissører som vil visualisere og fortelle om sine drømmer, forhåpninger, forventninger og perspektiver på revolusjonene og på fremtiden. Det er kanskje ikke revolusjon hvert år, men kunnskap og innsikt om arabisk kultur, politikk og samfunn var viktig før revolusjonene inntraff, og kommer ikke til å miste sin aktualitet i årene fremover.

Nytt filmfond og utvidelse av Norge Rundt
En av de store utvidelsene stiftelsen Film fra Sør har jobbet mye med i 2011 er etableringen av SØRFOND, et nytt filmfond som skal gi tilskudd til filmproduksjoner i land hvor slik filmproduksjon er begrenset av politiske og økonomiske årsaker. Land i Asia, Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten er i det geografiske målsiktet, og høy kunstnerisk og kulturell integritet i produksjonene er prioritert. Midlene kommer fra Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet og fondet forvaltes av Norsk filminstitutt.

– SØRFOND er det eneste i sitt slag i Norden, og interessen har vist at det er stort behov for et slikt fond. Under årets Film fra Sør-festival var over tyve gjester invitert for å presentere sine filmprosjekter under SØRFOND Forum, i håp om å knytte kontakter med norske co-produsenter. Det kom inn over 260 søknader fra filmskapere som ønsket å presentere sine prosjekter. 13 ble valgt ut, deriblant kjente navn som Tsisti Dangarembga, Lucia Puenzo og Djo Tunda wa Munga.

Også Film fra Sørs omfattende prosjekt Norge Rundt ble i 2011 utvidet. Fra 30 visninger på skoler landet rundt i 2010 endte det endelige visningstallet i 2011 på 95. De to dokumentarfilmene Afghan Star og Armadillo har turnert landet rundt i samarbeid med FN-Sambandet. Heidi forteller at filmene engasjerer:

– Hele 14 000 elever over hele landet, fra Bardufoss i nord til Vanse i sør, har fått se disse filmene og slik blitt vist et annerledes bilde av krigen og hverdagen i Afghanistan. Lærerne forteller at elevene blir berørt av filmene de ser, at de stiller spørsmål og blir engasjerte. Tilbakemeldingene fra elever og lærere gjør at vi fortsetter med dette prosjektet i like stor skala i 2012.

Årets festivalbegivenhet
Den 21. Film fra Sør-festivalen fylte Oslos kinoer med 99 filmer fra 44 ulike land fra Buenos Aires i vest til Beijing i øst. Med en publikumsøkning på 15% kan Heidi og Lasse si seg svært fornøyd med avviklingen av årets festival.

– Vi bestemte oss for å øke bredden i programmet og inkluderte flere sjangre enn tidligere. Vi ønsket en god mix av det sære og det populære, og publikum kunne se alt fra den store brasilianske hitfilmen Tropa de Elite 2 til en av de merkeligste filmene jeg har sett noensinne, Underwater Love, forteller Lasse. Han understreker at årets festival bød på mange høydepunkter.

– Et av de sterkeste øyeblikkene var definitivt åpningsseremonien. Vi viste filmen Where Do We Go Now? med regissør Nadine Labaki tilstede som festivalens hovedgjest. Jeg har aldri før opplevd at en film på Film fra Sør har fått trampeklapp i ti minutter etter endt visning. Det var stort.

– Vi hadde en rekke store internasjonale gjester under årets festival, og tre av dem ble presentert i programseksjonen Director Special Portrait. Vi viste filmer av singaporske Eric Khoo, cubanske Fernando Peréz og chilenske Matías Bize. Denne programseksjonen endte med å bli en av de mest populære under festivalen.

Heidi trekker i tillegg frem Barnas Sør – en programseksjon med eventyr fra hele verden – som spesielt vellykket. I år var andre gang denne populære programseksjonen for barn ble arrangert.

– Vi viste for eksempel den siste animasjonsfilmen fra japanske Ghibli Studios, Arrietta, som trakk fulle saler på alle visningene. De som ikke fikk sjansen til å se den under festivalen kan gå på kino i romjula, for den kommer på kino i Oslo 25. desember. Vi viste også den fantastiske 3D-animasjonen Tales of the Night, der Vera Michalsen spontandubbet filmen med masse forventningsfulle barn tilstede i salen.

– Også de frivilliges innsats under årets festival må trekkes frem, understreker Heidi.

– De nærmere hundre frivillige som sto på i forkant av og under festivalen fortjener en stor takk. De frivillige betyr alt for oss! Uten dem hadde vi ikke kommet levende gjennom dag én av festivalen. Jeg blir like imponert hvert år.

Film fra Sør i 2012
Det er et begivenhetsrikt år Stiftelsen Film fra Sør legger bak seg. Og Heidi og Lasse kan love at også neste år vil by på store overraskelser, masse filmglede og både utfordrende og underholdende filmopplevelser. I februar arrangeres Oslo Palestine Film Festival på Filmens Hus i Oslo. Festivalen ble promotert under Film fra Sør-festivalen i oktober, da vi viet en kveld til palestinsk kortfilm. Under festivalen i februar kan du få oppleve palestinske spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer fra et område vi ofte ikke forbinder med filmproduksjon. 21. – 22. april er det igjen klart for Arabiske Filmdager, og 4. – 14. oktober åpner Film fra Sør-festivalen igjen dørene inn til filmuniverset.

– Å gå på filmfestival skal være en opplevelse, det skal være noe unikt og spennende. Vi satser videre i 2012, vel vitende om at publikum ønsker flere filmopplevelser fra sør og å se verden fra en annen vinkel.