Film fra Sør presenterer Jon Balke og Rytmekollektivet Batagraf med gjester

Batagraf tar utgangspunkt i vestafrikanske musikktradisjoner og poesi, og har utviklet et eget språk i grenselandet mellom verdensmusikk og kunstmusikk. Fredag 14. oktober spiller de på Parkteateret som del av Film fra Sør festivalen.

I Oslo er det sjelden man får anledning til å fordype seg i afrikanske musikktradisjoner. I år er Film fra Sør stolte over å kunne presentere Batagraf med release konsert for cd-utgivelsen Say and Play. Batagraf ledes av den kjente norske jazzmusikeren Jon Balke.

20110203-Batadonten-147Batagraf tar utgangspunkt i Wolof-tradisjonens bruk av baka. Wolof folket lever i Senegal, Gambia og Mauritania, og en baka er en kort og poetisk setning som også fungerer som rytmemønster. Bakaer kan sammenlignes med korte dikt som brukes som en slags personlig «tag» i Wolof-kulturen. Man lager eller velger en baka som følger en gjennom hele livet. Bakaen sier noe om hvem man er og hvilke verdier man bærer med deg. En baka kan også spilles, og brukes som signal, eller «break» for å skape energiske forandringer i musikken. Batagraf har tatt tak i dette konseptet og bygd det videre mot poesi og mer abstrakte tekster i en energisk og kompleks musikalsk verden.

Musikerne utforsker forholdet mellom språk og rytmikk i en generøs musikalsk verden av mbalax-trommer, elektronikk og stemmer. De har utviklet sitt eget særegne språk i grenselandet mellom verdensmusikk og kunstmusikk. Batagraf startet som et privat initiativ for utforskning av musikkens rytmiske fleksibilitet og forståelse, og har etter hvert også fokusert mer på det vokale. Dette har ført til samarbeid med lydpoeter og vokalister, blant andre Sidsel Endresen og Jaap Blonk.

Batagraf har vært et viktig 20110823-Sabbar-030utgangspunkt for flere prosjekter, og har blant annet organisert studier og workshops i Njawara i Gambia, i samarbeid med Ecco International.

Medvirkende på konserten i Parkteatret 14.oktober er Helge Norbakken, Jon Balke , Torgeir Rebolledo Pedersen, Emilie Christensen, Baboucar Camara fra Gambia, Ingar Zach og Snorre Bjerck samt inviterte gjester fra Batagrafs historie. Velkommen til musikalsk fest i Wolof kulturens tegn.

Batagraf har tidligere utgitt "Statements" ECM records 2008, og nå kommer "Say and play" ECM records 2011. Billettene koster 150,- inkl. avgift. De kjøpes på forhånd på Billettservice, og i døren på Parkteateret i forkant av konserten. Dørene åpnes kl.21:00, konserten begynner 21:30. Billettene legges ut for salg i begynnelsen av september.

Les mer om Batagraf.
Her kan du høre på musikken.