Film fra Sør på utstillingsåpning

Utstillingen I Afghanistan på Nobels Fredssenter står til 2. september 2012. I tråd med fjordårets fokus på Afghanistan bidro Film fra Sør med afghanske filmperler til den 24 timer lange åpningen.

– Du vil få en megaopplevelse gjennom et variert og interessant tilbud, sier Bente Erichsen, direktøren ved Nobels Fredssenter. Hun lover et program der kunnskap, hverdagsliv og vond realitet veves inn med kunst, film og humor til en opplevelse som vil treffe.

24 timer i Afghanistan settes i gang av BBCs Afghanistan-korrespondent Lyse Doucet. Utstillingen viser fotografi og film med fokus på kvinner, ungdom og barn, og skildrer livet til amerikanske soldater i Afghanistans dødeligste område. Kjente navn fra inn- og utland bidrar med kunnskap og debatt om alt fra afghansk teppetradisjon til tanker om landets framtid.

Som en av hovedgjestene kommer Jawed Taiman. Regissøren bak dokumentarfilmen Addicted in Afghanistan (2009), som tar for seg heroinavhengighet blant ungdom i landet. I et hvitt telt på utsiden av fredssenteret vil filmen vises flere ganger i løpet av de 24 timene, sammen med blant annet Film fra Sør-bidrag.

– Utstillingsåpningen har en stor bredde og gir en unik innsikt i et annet Afghanistan. Jeg tror denne opplevelsen kan gjøre deg klokere som menneske, avslutter Erichsen.

I filmteltet får vi et gjensyn med godbiter fra Film fra Sør-arkivet. Vi får se fjorårets suksess Finding Ali av Pål Hollender, som tar for seg Afghanistan ti år etter krigen. Aske og Jord (2004) av Atiq Rahimi er et drama fra tiden etter frigjøringen fra Taliban. I Siddiq Barmaqs Osama (2003) blir vi servert en vidunderlig fortelling om ei jente som kler seg ut som gutt for å berge familien. Afghan Star (2009) av Havana Marking viser oss Afghanistans svar på Idol.

Filmprogrammet byr ellers på blant annet den Oscar-belønnede dokumentaren Restrepo. Her følger Tim Hetherington og Sebastian Junger amerikanske soldater på oppdrag i Afghanistan.

For fullt program se Nobels Fredssenters webside.