Fokus Brasil!

Vi har valgt Brasil som et av årets fokusområder, og fredag 7. oktober kan du meske deg med et festmåltid av brasilianske filmretter på Filmens Hus og på Ringen kino. Disse følges opp av brasilianske godbiter under hele festivaluka.

Først ut er Rio – En by i forandring, et arrangement innenfor Det Kritiske Rom. Her vises dokumentarfilmen Viva Favela, som handler om et prosjekt der ungdom fra Rios favelaer får opplæring innen kritisk journalistikk. Dette har åpnet et vindu inn i områder der journalister vanligvis ikke tør oppholde seg. Mayra Jucá, regissør av filmen, daglig leder for prosjektet og gjest under festivalen, vil samtale med Brasil-entusiasten Torkjell Leira fra Regnskogfondet og Christian Schøyen fra Kirkens Nødhjelp. Byens utfordringer frem mot VM i fotball i 2014 og de olympiske sommerleker i 2016 vil også være tema for samtalen.

Mayra Jucá vil også være paneldeltaker for DKR-arrangementet om Fattigdom og Våpenhandel. Her får vi se dokumetarfilmen Shooting Poverty, som viser de tre vinnerbidragene fra en filmkonkurranse arrangert av Oxfam International. Tre ferske regissører viser mennesker som lever med våpen og våpenhandel som en del av hverdagen i Rio de Janeiro, Burundi og India. I tillegg til Jucá kommer også regissør Brice Blondel, og Ida Thomassen fra Kirkens Nødhjelp. Samtalen ledes av Sara Prosser.

Eller du kan la deg forføre av sensuell samba og fargesprakende karnevalspuls i dokumentarfilmen The Samba Within Me. Også her får vi et vakkert og realistisk innblikk inn i en av Rios Favelaer, denne gangen med fokus på liv, musikk og dans, og samholdet rundt sambaen og Brasils karneval.

Kvelden kan avsluttes med en gallavisning av den brasilianske actionfilmen Tropa de Elite – Nådeløs Fiende på Ringen kl 21:00. Fra kl 20:00 vil det bli live brasiliansk pop og bossanova ved norskbrasilianeren Cláudio Latini, og prøvesmaking av brasiliansk vin.

Velkommen til en storslått brasiliansk helaften!

Fredagens Brasil-fokus følges opp med godbiter gjennom hele festivalen:

I Det Kritiske Rom arrangeres debatt om regnskogens utvikling. Her vises Jungles: Peoples of the Trees. Dette er den fjerde episoden i den åtte deler lange BBC-produserte serien Human Planet som tar for seg konsekvensene av den planlagte storstilte utbyggingen i Amazonas. Hvem og hva vil denne utbyggingen i Amazonas skade og hvorfor er motstanden så sterk? Hva er Norges rolle i utbyggingen og hva gjøres for å stanse den? Dag Herbjørnsrud fra Ny Tid leder samtalen med bl.a. Lars Løvold fra Regnskogfondet, Elin Grande fra LAG Norge og daglig leder i FIVAS Andrew Preston.

Ellers kan du se spillefilmen So Hard To Forget som er et drama om kjærlighet og hjertesorg. For den horrorinteresserte vises Hard Labour siste helgen av festivalen.

Og – ikke minst anbefales kunstdokumetaren Women are Heroes på det varmeste. Dokumentaren er laget av den franske fotokunstneren JR. I filmen får vi følge hans prosjekt med å dekorere fasader og tog og busser og tak og murer med blikk og ansikter fra sterke kvinner fra fattigslige strøk rundt om i verden, og med særlig fokus på Brasil.