Fokus Brasil: Om favelaen av favelaen

Mayra Jucá er daglig leder for kulturprosjektet Viva Favela som utdanner favela-korrespondenter i hele Brasil. Dokumentarfilmen med samme navn er laget spesielt til årets Film fra Sør. Vi følger opp Brasil-fokuset med debatt om regnskogens utvikling på Litteraturhuset i kveld.

Christian Schøien fra Kirkens Nødhjelp deltok på fredag i en panelsamtale med Jucá og Torkjell Leira fra Regnskogfondet. Ifølge Schøien bor det omtrent 50 millioner innbyggere i Brasils omtrent 600 favelaer.

– I disse områdene er det kun 1 % av borgerne som står for kriminaliteten, forteller Jucá.

– Denne magre prosenten har vært medias endimensjonale fokus gjennom flere tiår. Prosjektet Viva favela oppfordrer favelaens borgere til å ta over ansvaret for det bildet media har skapt av deres liv og hverdag. Prosjektet administrerer blant annet et åpent nettforum, der borgerne av favelaer i hele Brasil blir utfordret til å gi hverandre og verden et sannere bilde av livet i et samfunn sterkt preget av et stigma som verker av brutal vold, fete våpen, fattigdom og narkotika.

Jucá valgte å engasjere seg for Viva Favela fordi hun føler på de utfordringer det brasilianske samfunnet står overfor med tanke på sosial ulikhet og marginalisering av favelaenes borgere.

Viva Favela har gjennom de siste årene flommet over av bidrag som beskriver liv og samfunn sett gjennom nyanserte og kritiske øyne. Torkjell Leira påpeker at favelaens murer rives ned i møtet med det stadig voksende globale virtuelle samfunnet. Det kommuniseres hyppig både ut og inn.

Med kommende VM i fotball og sommerolympiade, er verdens øyne rettet mot Brasil, og Brasils øyne er rettet innover mot seg selv. Under diskusjonen i Det kritiske rom snakket Christian Schøyen om regjeringens rengjøring av veier som går mellom de finere områdene og idrettsarenaer som skal huse verdenspublikummet i Rio. Opprydningen innebærer blant annet tvangsflytting og innmuring av ti til femten favelaer som hindrer sikten.

Hjem blir markert og brutalt revet ned uten forhandlinger. Schøyen mener rommet for sivilsamfunnet blir trangere i takt med regjeringens stadig strammere reguleringer og inngripende korrupsjon. Desto mer aktuelt er Viva Favela.

– Jeg vil være tilstede der disse utfordringene utspiller seg, og ønsker å bidra til forandring av det som må endres. Positiv endring kan skje gjennom inkludering av flest mulig i fremdyrkingen av et levende demokrati, sier Jucá.

Foreløpig har 160 korrespondenter fått opplæring innen skriving, film og foto gjennom prosjektet. 1600 har registrert seg på nettforumet og rundt 250 bidrar regelmessig. Annenhver måned gis det ut et magasin der profesjonelle redaktører velger ut de beste sakene. Viva Favela har blitt en kilde til informasjon også for de tradisjonell mediene i Brasil.

For mer informasjon, se Viva Favelas hjemmesider, eller hjemmesidene til Kirkens Nødhjelp. Dokumentarfilmen Viva Favela er laget i samarbeid med Kirkens Nødhjelp og Operasjon Dagsverk 2010.

Følg Brasil videre på Film Fra Sør:

I kveld: Det kritiske rom – Regnskogens utvikling

Hard Labour – Et elegant horrordrama om en middelklassefamilie som får trøbbel i arbeidslivet.

So Hard to Forget – En stemningsfull og usentimental skildring av å overkomme kjærlighetssorg.