Første dråpe fra høstens festival

Film fra Sør festivalen 2012 får besøk av kulturpioneren Nitin Sawhney som skal sette musikk til stumfilmen A Throw of Dice i Oslo Konserthus. Dette har vært daglig leder Heidi Palm Sandbergs hjertebarn i mer enn ett år.

A Throw of Dice (Prapanche pash) er laget i India i 1929 på bakgrunn av det indiske kjempe-eposet Mahabharata. Nå er filmen restaurert av The British Film Insitute og gitt nytt partitur av Sawhney. Forestillingen har gått for fulle hus i Storbritannia, USA, Nederland, New Zealand, Italia og Canada, og fremføres nå i Oslo i et samarbeid mellom Oslo Filmharmonien, Film fra Sør og Melafestivalen. I oktober står Sawhney på scenen i Oslo Konserthus sammen med Filharmoniens orkester, og tilfører årets Film fra Sør-program en unik stumfilmkonsert.

Ny dimensjon med live musikk
– Livemusikk gir stumfilm en ny dimensjon, mener Heidi Palm Sandberg, som har jobbet som daglig leder for stiftelsen Film fra Sør i snart to år. Noe av det første hun fikk oppleve her var stumfilmkonserten der Bugge Wesseltoft med ensamble spilte live musikk til den brasilianske legendariske klassikeren Limite i Operaen.
– Det var en flott opplevelse, sier Heidi. Med utdannelse innen kulturledelse går dagene med til å holde orden på de ansatte, økonomien og samarbeidspartnerne. Og hvis hun skulle dele sin topp én film, ville hun måtte sette sammen en liste på minst femti, delt opp i ulike sjangre og forklart i hvilken sammenheng hun så den.
– Det er ikke jeg som setter sammen programmet til festivalen, men akkurat dette arrangementet brant jeg for å få gjennomført, sier hun. – Jeg går gjerne på Filmharmoniens oppsetninger. Det får skuldrene til å senke seg og tankene til å fly, smiler hun.

A latter day Rennaissance man
Indisk-britiske Nitin Sawhney (f. 1964) er multi-instrumentalist, DJ, komponist, dirigent og regnes som en pioner innen kulturfeltet, en ”latter day Rennaissance man”. Utgangspunktet hans er musikken, men også film, dans, teater og videospill står på prosjektlisten. Han har reist verden rundt og samarbeidet med blant annet London Symfoniorkester, Nelson Mandela, Anoushka Shankar, Imogen Heap og Paul McCartney. Han står også bak musikken til BBC-produksjonen The Human Planet, der episoden Jungle: People of the Trees ble vist under fjorårets Film fra Sør festival.

Fint for film
Nå har Heidi, sammen med Oslo Filharmonien og Melafestivalen, sørget for at han fyller en plass på programmet til høstens Film fra Sør festival. Filharmonien plukket opp arrangementet under en inspirasjonstur til London, og Film fra Sør var en naturlig samarbeidspartner.
– Vi får et fantastisk arrangement til festivalprogrammet, og Filharmonien kan få et nytt nedslagsfelt publikumsmessig, sier Heidi – Konserthuset egner seg godt til filmvisning med et stort lerret. Dette vil bli en flott opplevelse for vårt publikum, avslutter hun.

I oktober står Nitin Sawhney og hans musikere på scenen og setter livemusikk til A Throw of Dice. Det er bare å glede seg. Og Heidi kan allerede nå senke skuldrene bittelitt.

En smakebit finner du her.