Helgetips: politisk kunst

Ai Weiwei får ikke reise ut av Kina på grunn av sin kunstneriske aktivitet. I hele sommer viser Kistefos-museet hans bilder og videoer i en omfattende utstilling, til høsten vises dokumentaren om ham hans liv, Ai Weiwei: Never Sorry, på Film fra Sør Festivalen.

Ai Weiwei regnes som Kinas mest innflytelsesrike kunstner, Time Magazine har plassert ham blant verdens 100 viktigste personer. Med en skarp, kritisk tunge kommuniserer han om hverdagen i Kina gjennom kunst, blogger og Twitter. Blant folk i hjemlandet hylles han som en gud, mens kinesiske myndigheter fotfølger ham; bloggene hans har blitt stengt, arbeidsplassen jevnet med jorda, han har blitt banket opp, kastet i fengsel og løslatt mot kausjon for et år siden, og nå har han utreiseforbud.

Ai Weiwei på Kistefos
Frem til 7. oktober kan du se Weiweis første omfattende foto- og videoutstilling Ai Weiwei: Interlacing, på Kistefos-museet på Jessheim.
Her får du presentert fotografier av radikale urbane endringer, letingen etter jordskjelvofre og ødeleggelsen av studioet hans i Shanghai, side om side med hans kunstfotografiske prosjekter, portrettserien Fairytail vist på Documenta 2007, og de endeløse blogg- og mobilfotografiene. Utstillingen er kuratert av Urs Stahel og produsert i samarbeid med Fotomuseum Winterthur og Jeu de Paume. Mer om utstillingen her.

Uten anger
Til høsten vises dokumentarfilmen Ai Weiwei: Never Sorry under Film fra Sør Festivalen. Filmen vises i debattseksjonen Det Kritiske Rom, med tema Makt og Kunst. Dokumentaren er den kvinnelige journalisten Alison Klaymans regi-debuten. Hun forteller historien om en dissident i den digitale tidsalder som makter å nå ut til et verdensomspennende publikum. Hun gir oss et nyansert bilde av dagens Kina, og portretterer en blant verdens viktigste personligheter, som arbeider i grenselandet mellom kunst og politikk.
Se traileren her.