Identitet, kunst og politikk

Skeive Filmer, Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) og Film fra Sør inviterer til samtale om identitetskamp, kunst og global politikk etter visningen av Tomer Heymanns dokumentar The Queen Has No Crown lørdag 8. oktober kl 18:00.

Lesbiske, homofile, bi- og transseksuelle organisasjoner (LHBT), som norske LLH, har medlemmer med et bredt spekter av politiske meninger. Medlemmene bringes sammen på grunn av identitet (seksuelt og/eller kjønn) og et ønske om å forbedre sine formelle rettigheter og livssituasjoner.

Organisasjonenes aktiviteter er ofte fokusert på politisk påvirkningsarbeid for å forbedre sine medlemmers rettigheter, holdningskampanjer og å skape gode lokalsamfunn. Også kunst og kulturuttrykk har spilt en viktig rolle både i samfunnsutvikling og i politisk påvirkningsarbeid.

I Gaza, Palestina, er mannlig homofili ulovlig, befestet i lover som strekker seg tilbake til den britiske straffelovens forordning fra 1936. På Vestbredden finnes derimot ingen lover som forbyr homofili. Palestina har ingen sivile rettighetslover som beskytter lesbiske, homofile, bi- og transseksuelle fra diskriminering eller trakassering.

Israel har en rimelig god politikk overfor denne befolkningen. På den andre siden har Israel ved flere anledninger blitt fordømt for menneskerettighetsbrudd overfor det palestinske folk og okkupasjonen av palestinske områder i ulike FN-resolusjoner.

Politiske saker utenfor hovedfokuset blir ofte vanskelige å forholde seg til, noe enhver LHBT-organisasjonen vet: Er alle som støtter «våre saker» allierte, uavhengig av deres syn på andre saker? Bør LHBT-organisasjoner avstå fra å ta stilling til andre politiske saker, slik som innvandringspolitiske spørsmål, likestilling, utviklingshjelp, internasjonale handelsavtaler, krigen i Afghanistan ...?

I Norge ble konflikten mellom Israel og Palestina satt på dagsorden når norske LHBT-organisasjoner og kunstnere i år ble invitert til å delta på Tel Aviv LGBT Film Festival. Noen argumenterte for å boikotte festivalen, mens andre mente at deltakelse kan føre til viktig dialog med lokale homofile, lesbiske, bi- og transseksuelle.

I dette seminaret har vi invitert aktivister og kunstnere til en samtale om disse spørsmålene: Hva er forholdet mellom kampene for LHBT-rettigheter og bredere spørsmål om menneskerettigheter og sosial rettferdighet? Har kunstnere en forpliktelse til å forholde seg til politiske spørsmål? Hvilke roller kan kunstuttrykk spille i den politiske debatten? Betyr boikott å sette en strek over dialog? Hvilke alternative metoder og kanaler for å påvirke politikken har vi som aktivister og kunstnere i det sivile samfunn?

Tid: Lørdag 8 oktober kl 18:00
Sted: Filmens hus, Tancred


Panel:
Tomer Heymann, regissør av The Queen Has No Crown
Ramzy Kumsieh, alQaws for Sexual and Gender Diversity in Palestinian Society, en gruppe homofile, lesbiske, bifile, transkjønnede palestinske aktivister
Henrik Placht, kunstner og grunnlegger av International Academy of Art Palestine
Tonje Gjevjon, artist (med performance-bandet The Hungry Hearts), deltaker og gjest på TLVFest 2011

Annika W. Rodriguez, LLH