Inntrykk: Kalle Løchen

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

Årets festival nærmer seg! Vi lodder stemningen blant kjentfolk.

Filmviteren og kulturformidleren Kalle Løchen er «overalt» i filmbransjen. Han redigerte i mange år det ærverdige magasinet til Film&Kino og ledet regissørsamtaler for Kortfilmfestivalen og Blått Lerret. Løchen har også bakgrunn som kortfilmkonsulent i NFI og konsulent for Midtnorsk Filmsenter, og mye, mye mer. Nå er han engasjert som filmkonsulent for Viken Filmsenter.

Hva er ditt forhold til Film Fra Sør?

Har fulgt festivalen fra den spede begynnelsen på 90-tallet. Da en liten annonse i Dagsavisen/Arbeiderbladet sa noe om "Film fra før". Har alltid likt den trykkfeilen, og så vel samtlige visninger på Blindern. I løpet av årene har jeg også hatt gleden av å moderere samtaler med gjestende filmkunstnere.

Noen spesiell type filmer du er på jakt etter?

Jeg liker filmer fra hele verden, og Film fra Sør klarte å skape en nisje blant norske filmfestivaler ved å konsentrere seg om Sør-Amerika, Afrika og Asia. Har vel selv ønsket meg kunstnerisk utfordrende filmer, som i noen tilfeller er blitt rene oppdagelser.

Nevn filmer du har sett på Film Fra Sør, som gjorde sterkt inntrykk.

Vanskelig å trekke fram enkeltfilmer, men vil også minne om at festivalen har vært gode på å presentere retrospektiver, ikke bare av filmskapere, men også knyttet til fokus på land. Sånn utvider man sin horisont!

Film Fra Sør har hatt mange dyktige filmskapere på besøk i Director's Special Portrait-serien. Hva er din drømmegjest?

Tsai Ming Liang, Abbas Kiarostami og Carlos Reygadas har vært flotte gjester ved Film fra Sør.

Og hva driver du på med for tiden?

Jeg er en glad frilanser som har et godt engasjement som konsulent ved Viken filmsenter. Men har også mange spennende oppdrag innen filmformidling. Slik at jeg kan fortsette å brenne for filmkunsten!