Jenters rettigheter, klimaendringer og karikaturstrid
På Det kritiske rom inviterer vi til kvalitetsfilm og diskusjon rundt dagsaktuelle temaer som diskriminering av jenter, ytringsfrihet, demokrati, og klimaendringer. Målet med DKR er å gi publikum flotte filmopplevelser samtidig som du forhåpentligvis kommer hjem litt mer reflektert og opplyst om viktige samfunnsforhold i andre deler av verden.
Utfordringer i Sør-Afrika - 20 år etter apartheidets fall
Sør-Afrika er nå inne i sitt tjuende år med demokratisk styresett etter mangfoldige år med brutal undertrykkelse og systematisk segregering mellom ulike grupper i samfunnet. Selv etter disse tjue årene med demokrati og en grunnlov som anerkjenner rettigheter på tvers av befolkningen er det i praksis mye misnøye i regnbuenasjonen. Det kommer mye god film fra dette landet, og dermed er vi så heldige å få med oss to dokumentarer fra Sør-Afrika under Det Kritiske Rom, forteller prosjektleder for DKR Per Eirik Gilsvik.
Dokumentaren Nelson Mandela: The Myth and Me vises ett år etter at frigjøringshelten Nelson Mandela døde. Den personlige dokumentaren er utformet som et brev til Mandela, og temaer som frihet, forsoning og tilgivelse tas opp. Filmen er et kritisk blikk på dagens situasjon i Sør-Afrika. Regissør Khalo Matabane, den sør-afrikanske kunstneren Brett Murray og Sør-Afrika-ekspert Liv Tørres (Norsk Folkehjelp) diskuterer hvorfor Sør-Afrika ikke har levd opp til forventningene og lovnadene fra 1994, 16. oktober kl. 18.00 på Victoria Kino.
I dokumentaren Shield and Spear møter vi unge og engasjerte politiske kunstnere i opprør mot den sosiale og politiske situasjonen i Sør-Afrika. Brett Murray, én av kunstnerne som medvirker i filmen stiller til samtale med Gavin Jantjes (Nasjonalmuseet) og filmskaper Khalo Matabane om kunst og ytringsfrihet i Sør-Afrika, 17. oktober kl 18.30 på Kino Victoria.
Karikatur som demokratisk virkemiddel
Per Eirik trekker også fram Cartoonists: Foot Soldiers of Democracy - en engasjerende og humoristisk dokumentar, som viser sprengkraften i politiske karikaturtegninger. 18. oktober kl. 15.00, på Victoria Kino åpnes det opp for en spennende paneldebatt med både internasjonale og nasjonale karikaturtegnere der diskusjonen dreier seg om karikaturens kraft og viktige samfunnsrolle. Karikaturtegneren Nadia Khiari fra Tunisia og somaliske Abdul Muhiaddin samtaler her med sin norske kollega Roar Hagen fra VG.
Jenters utfordringer og den internasjonale jentedagen
Film fra Sør markerte i år den internasjonale jentedagen der jenters utfordringer ble satt på agendaen. Jenter er den største diskriminerte gruppen i verden - en gruppe som i store deler av verden opplever vold og overgrep, lever i fattigdom og blir nektet retten til utdanning. Samtidig er det mange modige jenter der ute som kjemper en daglig kamp mot patriarkalske undertrykkende strukturer, som for eksempel den unge og nylig kårede fredsprisvinneren Malala Yousafzai.
Difret er i følge prosjektleder Per Eirik et knyttneveslag av en film. Et hjerteskjærende og vakkert drama om barneekteskap på den etiopiske landsbygda, en film om hva som skjer når gamle tradisjoner blir utfordret og bekjempet av modige, rettferdighetssøkende mennesker. Dette er en utrolig sterk spillefilm, som forøvrig vant publikumsprisen under både Berlinalen og Sundance.