Kunst, satire og ytringsfrihet i Sør Afrika

Våren 2012 stilte Brett Murray ut maleriet The Spear ved the Goodman Gallery i Johannesburg. Bare uker senere var han utskjelt og drapstruet. Ikke lenge etter ble maleriet vandalisert. Vi fikk muligheten til å spørre Brett Murray noen spørsmål om kontroversen rundt bildet hans, om situasjonen i Sør Afrika og om filmen Shield & Spear.

Du har muligheten til å møte Brett Murray torsdag 16. oktober kl. 18.00 fredag 17. oktober kl. 18.30 på Victoria Kino. Han vil her, sammen med Gavin Jantjes (Nasjonalmuseet) og filmskaper Khalo Matabane, diskutere kunst og ytringsfrihet i Sør Afrika.

The Spear

Først av alt, The Spear er et satirisk maleri som fremstiller Sør Afrikas president, Jacob Zuma. Maleriet er, til forveksling, likt de klassiske propagandaplakatene av Vladimir Lenin; med det lille unntak at Jacob Zumas genitalier henger utenpå buksen hans. Murray forklarer at, som mesteparten av hans kunst, så er The Spear en kommentar til sosiale spørsmål i hans hjemland. Han mener det er viktig å understreke at de siste 20 års demokrati i Sør Afrika er en suksesshistorie, med tanke på hva som kom før.

350 år med kolonivelde, og herjingene som apartheid førte med seg, viskes ikke ut på 20 korte år. Han beskriver allikevel et sinne og en frustrasjon i hans hjemland til det han mener er utbredt grådighet, korrupsjon, nepotisme og bølletaktikk. Dette sinnet, sier han, er det som inspirerte hans utstilling Hail to the Thief, som The Spear var en del av.

- Det er mye skuffelse og sinne rundt at dagens voktere av vårt nystartede demokrati ikke gjør nok for å endre og konfrontere disse massive ulikhetene. Fra fagforeningsledere til kirkens eldste, fra organisasjonsledere til berørte enkeltpersoner, det er utbredt avsky for nepotisme, grådighet, bølletaktikk og korrupsjon i Sør-Afrika. Over 2000 kommunale streiker det siste året er testamentet til disse bekymringene. Nesten alle handler om manglende tjenestelevering av tilstrekkelig avløp, strøm, helsefasiliteter og lignende. Også nesten alle er respons til korrupsjon innen ledelsen av de respektive kommuner.

Drapstrusler og bølletaktikk

Denne bølletaktikken fikk han selv snart føle på. Både han og flere av hans nærmeste mottok drapstrusler, og som han sier:

- I et land hvor det blir begått 17 000 mord hvert eneste år …så var det nødt til å bli en livsforandrende opplevelse.

Han vil alltid ha det som skjedde i bakhodet når han lager kunsten sin og planlegger utstillinger, men han håper at dette vil kvesse satiren hans, i stedet for å avstumpe den. Heldigvis så var ikke drapstrusler og skjellsord det eneste han opplevde i kjølvannet av kontroversen rundt The Spear. Murray forteller om enorm støtte fra kollegaer og andre i kunstmiljøet, over hele landet. Protestmøter ble holdt i alle de større byene i Sør Afrika. Her så alle som én på dette som et brutalt angrep på ytringsfriheten og støttet opp om ham; dette på tross av at enkelte av disse selv var meget kritiske til kvaliteten på utstillingen og verket. Ikke nok med det; han opplevde også å få støtteerklæringer fra mer uventede steder:

- Jeg fikk også en e-post fra en Høyesterettsdommer, et par måneder etter furoren hadde lagt seg. Dommeren fordømte statens handlinger i forbindelse med mitt maleri og hyllet min kritikk av regjeringens helling mot å bli en lettbestikkelig, grådig og egoistisk administrasjon.

Kunstnere med en viktig rolle

Første gang Brett Murray valgte å uttale seg åpent om disse hendelsene var i forbindelse med Shield and Spear:

- Jeg forholdt meg taus i gjennom hele prøvelsen. Jeg var skeptisk til å åpne meg for Petter (Ringbom – filmens regissør, red.anm) i begynnelsen. Jeg var usikker på hvordan jeg ville bli fremstilt og om jeg ville være sentral i historien.

Han er nå dog veldig glad for å ha sagt ja, og forteller at det var utrolig betryggende å høre at de andre kunstnerne og musikerne vi møter i filmen, deler hans bekymringer til utviklingen.

På vårt siste spørsmål – om han føler at kunstnerene har en viktig rolle å spille i arbeidet med å gjøre Sør Afrika til et bedre og mer åpent samfunn – svarer han simpelten:

- Ja.