MultiCool Nord - film, debatt og levende dialog

MultiCool Nord er et samarbeid mellom Film fra Sør, Antirasistiske Filmdager i Malmø og Salaam Film og Dialog i København. De tre festivalene har slått seg sammen for å zoome inn på det etniske og kulturelle mangfoldet i Skandinavia – ved hjelp av film, debatt og levende dialog.

De fleste av filmene som blir representert i denne seksjonen er laget av filmskapere med minoritetsbakgrunn – de bruker ulike innfallsvinkler og forskjellig uttrykk, men felles for dem alle er at filmene kretser rundt temaer som identitet og tilhørighet. Ved å bruke filmvisningene som bakteppe ønsker vi å invitere til refleksjon og debatt rundt viktige samfunnsaktuelle områder, som innvandring og integrasjon.

guerrillasonen3barnavirak1ordetfanger1

Svenske Zanyar Adami har sammen med David Herdies laget den poetiske dokumentarfilmen Gerijlasønnen, der Adami, gjennom en reise til grensen mellom Irak og Iran sammen med sin far, forsøker å forstå hvorfor han selv havnet i Sverige. Hvilke traumer fikk hans far til å forlate hjemlandet til fordel for en usikker fremtid i et annet land?

Den unge dansk-irakiske regissøren Ala’A Mohsen presenterer Barn av Irak, en selvbiografisk dokumentar hvor han tar for seg temaer som identitet og tilhørighet. Sammen med familien flyktet Ala’A fra Irak til Danmark i en alder av syv år. Nå, 14 år senere og med et håndholdt kamera, drar han for første gang tilbake til fødelandet som har rukket å bli fremmed for ham.

I Danmark har det også stormet rundt Dansk Folkeparti etter at journalist og regissør Helle Hansens film Ordet fanger ble vist for publikum. Filmen ble bakteppe for en stor debatt rundt retorikken i den danske innvandringsdebatten. Under festivalen følger vi opp og viser Ordet fanger etterfulgt av debatt rundt retorikken i den norske innvandringsdebatten.

Se bilder fra noen av arrangementene her:

Margreth Olin kommer for å vise smakebiter fra sin nye hjerteskjærende film De andre, og kommer til å diskutere norsk asylpolitikk sammen med Ann-Magrit Austenå, leder for NOAS.

I Norge er også Hisham Zaman snart ferdig med sin nye film Før snøen faller. Filmen handler om en reise på mange plan – fra Kurdistan til Norge, og hvor kulturell identitet, æresdrap og ikke minst kjærlighet står i sentrum. Hisham kommer til festivalen for å presentere sin nye film, og vil også sammen med David Herdies og Ala’A Mohsen delta i en regissørsamtale hvor disse tre unge regissørene diskuterer Det flerkulturelle Skandinavia på film.

almanya1

Rabat3mybrotherthedevil1

Utenfor Norden presenterer MultiCool Nord andre perspektiver på mer dagsaktuelle problemstillinger knyttet til integrasjon. Blant annet Sally El Hossaini og hennes sterke debut My Brother, the Devil. Her møter vi to brødre i det urbane London. Vi følger deres forhold til hverandre og relasjonen til deres egyptiske foreldre, som ikke har noen anelse om utfordringene de unge møter i et tøft nabolag.

En annen stemme finner vi i Yasemin Samderellis komedie Almanya, som handler om den store tyrkiske minoriteten i Tyskland - i denne sjarmkomedien serveres publikum både hverdagsmagi og forvrengte Jesusskikkelser, i en lystig film som tar for seg alvorlige temaer. Tilknyttet filmen Almanya arrangerer vi også en samtale rundt Identitet, mangfold og tilhørighet, hvor deltakere er filmskaperne bak Almanya, samt Ala’A Mohsen og den norske regissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Den siste filmen i programmet er Rabat – her blir vi invitert med på en omfattende road-movie; veien fører oss fra Amsterdam til Rabat, hvor vi følger 3 kompiser i 30 timer, over 300 mil, gjennom Vest-Europa, over Gibraltar og inn i det nordlige Afrika.