Møt årets festivalgjester

Under årets festival vil du få muligheten til å treffe en rekke regissører, skuespillere, produsenter og andre interessante gjester. Les mer om dem her!

Nadine_Labaki_Foto1Nadine Labaki er Film fra Sørs hovedgjest i år. Den libanesiske regissøren og skuespilleren regnes for å være en av de aller mest sentrale regissørene i den arabiske verden. Hun har tidligere laget spillefilmen Caramel (2007), som ble vist under Film fra Sør i 2007. I år gjester hun festivalen med sin nyeste film Where Do We Go Now? som vant publikumsprisen under filmfestivalen i Toronto for kort tid siden og som er festivalens åpningsfilm. Labaki vil være tilstede under åpningen på Vika kino torsdag 6. oktober og vil gi en Artist Talk i Vika 2 etter visningen av filmen.

Eric Khoo_fotoEric Khoo er en singaporsk regissør som gjester årets Film fra Sør med sine tre filmer Be With Me (2005), My Magic (2008) og Tatsumi (2011). Sistnevnte ble vist under festivalen i Cannes og er en animert hyllestfilm til den japanske mangakunstneren Yoshihiro Tatsumi. Film fra Sør har i samarbeid med Norsk Filminstitutt laget utstillingen The Tatsumi Exhibition, som du kan lese mer om her. Du kan også møte Eric Khoo under utstillingsåpningen fredag 7. oktober samt på Deichmanske Grünerløkka og på Litteraturhuset dagen etter. Eric Khoo er i Oslo fra 5. – 11. oktober.

Djo Tunda Wa Munga_fotoDjo Tunda Wa Munga er en kongolesisk regissør. Han gjester Film fra Sør med sin spillefilmdebut Viva Riva! – en gangsterthriller fra Kinshasa. For denne vant han pris for beste regissør på African Movie Academy Awards i 2011. Djo Munga gjester festivalen fra 12. – 15. oktober, blant annet for å pitche sitt nye filmprosjekt under SØRFOND-forumet.

RegissørforMargaretMeeMalu de Martino er en brasiliansk regissør som har laget flere filmer om kvinners identitet og seksualitet, blant annet Mulheres do Brasil (2006). Hun gjester Film fra Sør med spillefilmen So Hard to Forget som vant pris for beste skuespillerinne i São Paulo Association of Art Critic Awards og har blitt vist på flere festivaler verden rundt. Martino er i Oslo for å pitche sitt nye filmprosjekt under SØRFOND-forumet og du kan treffe henne under visninger av So Hard to Forget.

Bythetime2Director_Producer kopiAnocha Suwichakornpong er en thailandsk uavhengig regissør, manusforfatter og produsent. I samarbeid med kinesiske Wang Jing og singaporske Kaz Cai har hun laget filmen Breakfast, Lunch, Dinner som består av tre sekvenser laget av hver enkelt regissør. Anocha Suwichakornpong er i Oslo for å pitche sitt nye filmprosjekt under SØRFOND-forumet, og vil også være tilstede ved visninger av Breakfast, Lunch, Dinner.

Fernando P√©rez_fotoFernando Pérez er en prisvinnende cubansk regissør som har arbeidet med film siden 1970-tallet. Hans tre filmer Mirakelet i Havanna (1998), Havana Suite (2003) og José Martí: The Eye of the Canary (2010) vises under årets festival i programseksjonen Regissørportrettet. Du vil få anledning til å treffe Pérez under disse visningene. Fernando Pérez er gjest under festivalen i perioden 13. – 16. oktober.

P√•l Hollender_fotoPål Hollender er en svensk filmskaper og performanceartist, mest kjent for kontroversielle dokumentarer som Bye Bye Beauty (2001) og Pelle the Policeman (1998). Hans nyeste dokumentar Finding Ali vises både i Dok:Sør og i arrangementsrekken Det kritiske rom under årets festival. Torsdag 13. oktober kan du treffe Pål Hollender under en Artist Talk på Filmens hus i forbindelse med Cinematekets faste konsept Torsdagsfilmen. Pål Hollender er i Oslo fra 6. oktober til 14. oktober.


Leila Kilani_fotoLeila Kilani er en marokkansk regissør som tidligere har regissert en rekke dokumentarer. Hun debuterer som spillefilmregissør med On The Edge, som ble vist under Director's Fortnight-programmet på årets Cannes-festival. Kilani er i Oslo under SØRFOND-forumet 15. – 15. oktober, der hun skal pitche sitt nye filmprosjekt.

Pamela Yates_fotoPamela Yates er en amerikansk regissør som gjester Film fra Sør med dokumentaren Granito. Filmen handler om Guatemalas blodige borgerkrig, et tema Yates har tatt opp også i tidligere dokumentarer som When the Mountains Tremble (1983). Yates har tidligere vunnet en rekke priser for sine dokumentarer og under festivalen vil hun delta i et av arrangementene i Det kritiske rom, på Parkteateret onsdag 12. oktober kl 18:00. Yates er i Oslo med sin mann, produsent Paco de Onis, fra 11. – 16. oktober.

Cassandra FreemanCassandra Freeman er en amerikansk filmskuespiller, som har spilt i filmer med blant annet Denzel Washington, Jodie Foster og Chris Rock. Hun spiller en av rollene i Kinyarwanda, som vises i programseksjonen Afrikanske historier. Filmen vant World Cinema Audience Award på Sundance Film Festival ridligere i år. Freeman er i Oslo fra 9. – 13. oktober.

Marcel Rasquin_fotoMarcel Rasquin er en venezuelansk regissør som gjester Film fra Sør med sin regidebut Brother. Filmen har vunnet flere priser på festivaler både i Moskva, São Paulo og Havana og var i tillegg Venezuelas Oscar-bidrag. Under årets festival åpner Brother programseksjonen Nye horisonter på Vika kino søndag 9. oktober kl 18:00 der du også kan møte regissøren.

Sasson Gabai_fotoSasson Gabai er en av Israels mest kjente skuespillere. Han har vunnet flere priser, blant annet for sin rolleprestasjon i filmen The Band’s Visit (2007). I filmen Restoration, som vises i programseksjonen Nye horisonter, har Gabai en av hovedrollene. Filmen vant pris for beste film under årets Karlovy Vary Film Festival og vant også World Cinema Screenwriting Award på årets Sundance-festival.

Matias Bize_fotoMatías Bize er en ung, talentfull chilensk regissør som vi i programseksjonen Regissørportrettet viser tre filmer av, In Bed (2005), About Crying (2007) og The Life of Fish (2010). Sistnevnte var Chiles Oscar-bidrag og vant den prestisjefylte Goya Award for beste spanskspråklige utenlandske film. Matías Bize er i Oslo fra 11. – 16. oktober.

Seyfi Teoman er en tyrkisk regissør og manusforfatter som gjester festivalen med en varm og romantisk feelgood-film om vennskap og forelskelse mellom to middelaldrende bestekompiser og en ung jente. Our Grand Despair ble vist under Berlin International Film Festival, og vant publikumsprisen og juryens spesialpris under Istanbul International Film Festival. Teoman gjester Oslo i perioden 12. – 15. oktober.

I Det kritiske rom kan du i tillegg møte følgende internasjonale gjester under festivalen:

Irshad Manji er en canadisk forfatter og debattant. Hun har gitt ut boka Hva er galt med islam (2004) som ble en internasjonal bestselger og er nå aktuell med sin nye bok Allah, Liberty and Love. The Courage to Reconcile Faith and Freedom. Under festivalen viser vi dokumentarfilmen hennes Faith Without Fear og du kan treffe Manji i Det kritiske rom fredag 14. oktober kl 18:00 på Litteraturhuset.

Simon Forster er landdirektør for Afghanistankomiteen og styrer en vesentlig del av det internasjonale hjelpearbeidet i Afghanistan. Forster deltar i Det kritiske rom i forbindelse med visningen av filmen Skateistan, som også vises i programseksjonen Dok:Sør.

Alice Thomas er leder for klimaavdelingen i Refugees International. Hun deltar i en debatt i forbindelse med visningen av Climate Refugees.

Mayra Jucá er leder for det brasilianske kulturprosjektet Viva Favela. Du treffer henne i Det kritiske rom, der vi viser hennes nyeste dokumentar Viva Favela.

Rachel Seifert er regissør av dokumentaren Cocaine Unwrapped, som vises i Det kritiske rom. Filmen handler om narkotikakrigen i Latin-Amerika.

Romana Cauchhioli, leder for Antislavery International og regissør av dokumentaren No Man’s Land Ananya Chakraborti gjester festivalen i forbindelse med et arrangement i Det kritiske rom som dreier seg om internasjonal trafficking.