Nobels fredspris 2011: Modige kvinner på lerretet

Film fra Sør gratulerer de tre fredsprisvinnerne! Her er tre anbefalte filmer på årets festivalprogram som portretterer og synliggjør handlekraftige kvinner i konfliktfylte samfunn.

Ellen Johnson-Sirleaf, Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman er vinnere av årets fredspris. Det kunngjorde Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland fredag klokka 11. Han håper årets pris vil bidra til å styrke kvinners rettigheter i Afrika og i den arabiske verden.

Johnson-Sirleaf er president i Liberia og den første kvinnelige statslederen i Afrika. Gbowee er også fra Liberia, og har særlig bidratt til å samle kvinner rundt fredsarbeidet ved avslutningen av den langvarige borgerkrigen der. Den 32 år gamle Tawakkul Karman er demokratiforkjemper fra Jemen, og kritiker av det sittende regimet.

Jagland understreket under pressekonferansen kvinnenes essensielle rolle i å skape fred, stabilitet og demokrati. – Uten å inkludere kvinnene vil man ikke lykkes, sa han. Komiteen har særlig vektlagt motet og standhaftigheten vinnerne har vist i sitt arbeid over mange år.

Også under årets festival blir flere av disse aspektene synliggjort. Både kvinners handlekraft, kvinnen som fredsskaper og kvinner i krig har inspirert årets filmskapere.

Fra årets festivalprogram anbefaler vi disse aktuelle filmene:

Women Are Heroes (2010)
"In peacetime women are discriminated, in wartime, they are targets". Gatekunstneren JR har reist verden rundt og snakket med kvinner. Blant annet har han vært i Liberia, hvor to av fredprisvinnerne kommer fra.

Med sterkt kunstnerisk blikk løfter han frem glemte historier om kvinner som lever under vanskelige vilkår rundt om i verden. Han møter kvinner som har opplevd en hard kamp for å overleve i konflikt og fattigdom, men som likevel velger å fortsette kampen med stor kraft. For å vise dem fram, trykker han opp ansiktene deres på store lerrereter slik at ingen lenger kan unngå å se dem.

678 (2010)
I den egyptiske filmen 678 slår de tre kvinnene Fayza, Seba og Nelly seg sammen for å kjempe mot den seksuelle trakasseringen de opplever. Filmregissør Mohammed Diab er inspirert av en virkelig hendelse i 2008, der en ung kvinne gikk til sak mot seksuell trakassering for første gang i Egypts historie.

Where Do We Go Now? (2011)
Regissør Nadine Labaki er en av festivalens hovedgjester. I Where Do We Go Now? gir hun et sterkt bilde av arabiske kvinner. En liten libanesisk landsby som er omringet av landminer, der isolasjonen fra omverdenen truer med å splitte innbyggerne. For å hindre dette, griper landsbyens kvinner inn for å avverge konflikten som er i ferd med å bryte ut.