Regissørportrett: Khyentse Norbu

Spiritualitet og mystikk preger filmene til bhutanske Norbu, som vi setter i fokus under årets Film fra Sør.

Khyentse Norbu lager filmene sine i skjæringspunktet mellom det moderne Bhutan og den sterkt tradisjonsbundne buddhistiske kulturen i samfunnet. Det er med stor glede at vi kan presentere et regissørportrett av denne svært særegne filmskaperen under årets Film fra Sør, bestående av flere høydepunkter fra hans filmografi, i tillegg til europeisk premiere av hans nyeste film, Looking for a Lady with Fangs and a Moustache.

L1009003

Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait (2016)

SINNETS MAGI PÅ KINOLERRETET

For Film fra Sør er det å bidra til å åpne sinnet for nye horisonter den hellige gral, og med dette regiportrettet av Bhutans mest kjent filmskaper fyller vi kruset med spiritualitet og mystikk.

Khyentse Norbu spiller på mange strenger. Han er født inn i en familierekke av anerkjente buddhistiske lærere, og siden barndommen har han studert og trent med mange av 1900-tallets ledende tibetanske buddhistiske mestere. I den buddhistiske verden er Khyentse Norbu mest kjent som Dzongsar Jamyang Khyentse Rinpoche, en av nåtidens viktigste lærere innen tibetansk buddhisme. Han er imidlertid også en sterk og visuell filmforteller som trollbinder publikum med sine fascinerende historier og bilder.

For vårt filmelskende festivalpublikum ble han først kjent gjennom sin debut som filmregissør, Fotballmunken (1999). Den handlet om unge munker som elsker fotball, og ble en internasjonal sensasjon etter premieren i Cannes. Khyentse Norbus første møte med film var da han som 19-årig munk så et glimt fra en Bollywood-film, vist på en tv på en indisk togstasjon. Han ble fullstendig fascinert av filmmediet, og da han senere ble sendt til London for å studere, tilbrakte han mesteparten av fritiden på kino. Han fikk jobb som Bernardo Bertoluccis rådgiver under innspillingen av Lille Buddha (1993), og det var her han høstet sine første erfaringer med å lage film. Bertolucci oppfordret ham til å lage egne filmer, og etter suksessen med Fotballmunken fulgte Travellers & Magicians (2003) som fikk sin premiere under Filmfestivalen i Venezia – den første spillefilmen spilt inn i Bhutan. Deretter fulgte Vara: A Blessing (2013), innspilt på Sri Lanka, og siden Hema Hema: Sing Me a Song While I Wait (2016) som markerte en retur til Bhutan. Det er med stor iver og glede vi nå inviterer deg til europeisk premiere på Norbus nyeste film, Looking for a Lady With Fangs and a Moustache (2021), under årets Film fra Sør-festival.

Line Halvorsen