Regissørportrettet: Møt Nadir Moknèche

Vår siste hovedgjest nevnes ofte i samme åndedrag som Pedro Almodovar. Han skildrer like sterke kvinneskikkelser, og hans filmer bobler over av det eksentriske og ukonvensjonelle. Møt Nadir Moknèche!

Seksjonen Regissørportrettet består av fire verdenskjente filmskapere. Disse fire får du mulighet til å møte til samtale, og vi viser tre filmer fra hver enkelt.

Med en oppvekst delt mellom Algerie og i Frankrike har Nadir Moknèche beina godt plantet i ulike kulturer. Dette vises godt i hans filmografi. Med blikket rettet mot Nord-Afrika utforsker og utfordrer han sin egen kultur med kjærlighet og perspektiv. Han er et stort navn i algerisk film, og kjent for måten han går inn i sensitive sosiale problemstillinger, i all hovedsak gjennom kvinners historier. Han utforsker kvinnekultur fra innsiden, med en egen evne til å skape rike, troverdige karakterer. Som han selv sier: «Karakterene mine er mennesker jeg har møtt, minst én gang».

Nord-Afrika er for Moknèche ikke kun synonymt med Algerie. På grunn av borgerkrigen i sitt opphavsland har han vært nødt til å filme mye i Marokko.

- Marokko er et rikt land, og har vært arnestedet for større kulturelle og religiøse bevegelser og reformer. Derfor var det naturlig for meg å rette blikket dit. Dessuten var det ikke mulig for meg å spille inn min debutfilm i Algerie mens borgerkrigen pågikk. Sannheten er at de tre kulturene i Tunisia, Algerie og Marokko står hverandre svært nærme.

Debutspillefilmen Madame Osmane’s Harem (2000) ble spilt inn her. Den er en eksentrisk og ukonvensjonell komedie, der handlingen sirkler rundt et boligkompleks i Algerie. Husets herskerinne er en tidligere frihetsforkjemper som får utløp for sin frustrasjon ved å manipulere andre kvinner. I Délice Paloma (2007) forteller en annen madame, Madame Aldjeria, den bittersøte fortellingen om en tapt tid. Samtidig er filmen et spark oppover, til et system som er minst like korrupt som den skruppelløse madammen. Hans siste film, Goodbye Morocco (2012) har blitt beskrevet som et moderne drama noir, med mange lag og intens spenning. Den foregår i et multikulturelt mikrokosmos som gjenspeiler en større globalisert verden.

Gled deg til å møte Nadir Moknèche under årets festival! Hold også utkikk etter en større artikkel om Moknèches kvinnesikkelser her på nettsiden.

Regissørmøte med Nadir Moknèche tirsdag 15. oktober kl. 20.30 på Ringen Kino.