Små festivalkyss fra bak scenen

Vi nærmer oss siste knippe blomster til årets enestående bukett av filmkyss, fra Buenos Aires i vest til Beijing i øst. Søndag kan du gå på kino både med og uten festivalkort, til et intenst siste kyss. I kveld inviterer vi til avslutningsfest på Filmens hus.

Oslos gater har vært like fylt av folk fra by, land og hele verden som setene i kinosalene, som dansegulvet på Turkish Delight og som Bens café på Filmens hus. Vi tar tatt tempen bak festivalkulissene, og spurt et lite utvalg frivillige om de har noen små historier fra årets festival. Og hvilke filmkyss anbefaler de til festivalens siste dag?

Sunniva Munkelien
Hun har jobbet i webredaksjonen og dekorert nettsidene med fargerike fotografier.

– Webredaktør Marte fikk en tekstmelding fra kunstnerisk leder Lasse Skagen. Den inneholdt hele fire smilefjes i en melding som fylte en halv SMS. Det er tydelig at sjefen er fornøyd med festivalen.

– Filmkysstipset mitt for i morgen er et søndagsmaraton. Jeg anbefaler at du vier denne dagen i livet til å se minst fire filmer på rappen, og utnytter sjansen til å utforske verden gjennom filmvinduet.

Thea Karina Nesmann Berntsen
Hun har jobbet i webredaksjonen med film og klipping, og oppfordrer alle til å se fantastiske filmintervjuer øverst til høyre på Film fra Sørs nettsider.

– Det snåleste og morsomste var å jobbe på mottakelsen ved Venezuelas ambassade, intervjue regissør Marcel Rasquin og skuespiller Cassandra Freeman i en trappeoppgang, og senere se dem kappsykle i Oslos gater en sen tirsdagskveld.

– Filmkysstips til søndagen er Skateistan og Let the Bullets Fly og ekstravisningen av Brother.

Eivind Grøtteland
Han er program- og printassistent på Film fra Sør. Under festivalen har han fraktet 91 filmer ut til rett visningssted.

– Heldigvis, men også litt vemodig, er de fleste filmene i DCP-format. Festivalens tyngste filmrull er Viva Riva!, som veier rundt 30 kg.

– Alt har stort sett gått veldig greit, men jeg måtte fly til Stockholm på tirsdag for å hente Circumstance slik at denne kunne bli vist.

– Filmkysstipset for morgendagen er animasjonsfilmen Tales of the Night eller Pegasus, for den som ønsker noe mørkt og mystisk, Min nabo Totoro som er en klassiker innen animasjonsfilm og selvfølgelig Even the Rain, som er avslutningsfilmen.

Christina, Elina og Julianna
De tre driftige kvinnene har jobbet i arrangementsgruppen og står bak film- og festklare lokaler, lekre kanapeer og en ny blomsterflom av Hibiskus i Oslos bakgårder og gater.

– Vi lurer fortsatt på hvem som skulle sitte i de rundt 200 myke og utrolig tunge stolene som vi måtte frakte fra Nobelinstituttet til Parkteateret og tilbake igjen?

– Filmkysstipset for søndagen er Under the Hawthorne Tree fra Kina, Skateistan om skateskolen i Kabul, egyptiske Microphone og Even the Rain.

Elia Otero
Hun har jobbet som gjesteguide for regissørene Marcel Rasquin, Fernando Pérez og litt for Eric Khoo. Jobben har vært både på dagtid og kveldstid, fra flyplass, på filmvisninger og til fest.

– Jeg har blitt kjent med fantastiske mennesker med interessante historier på hjertet. Til neste gang vet jeg hvor mye tid det tar, men det har vært lærerikt og veldig gøy!

– Filmkysstips for søndagen er Even the Rain fra Mexico, José Marti: The Eye of the Canary om den kjente cubanske poeten og nasjonalhelten, Havana Suite, Just Like Me fra Argentina, Las Acacias om en roadtrip fra Paraguay til Argentina og Post Mortem.

Røde kyss fra infostandene
Som røde kyss har de møtt deg, festivalens ansikt utad. Infofrivillige på alle visningssteder gjennom hele festivalen har navigert festivalens publikum til riktig sted og rett tid, og ikke minst har de tatt imot publikummets kommentarer til programmet.

Her kommer et lite utdrag fra infostandernes gullkantede loggbok:

9/10: Snart tom for penger på mobilen. Under 15 kr igjen å ringe for. En publikummer mener My Magic burde vært utstyrt med en advarsel om at den er sterk.

11/10: Det er tomt for sjokolade. Tilbakemelding for en publikummer om at tekstingen går litt for fort. (Det er vel strengt tatt ikke noe festivalen kan gjøre med dette, men lovet å skrive det opp.)

12/10: Regissøren av filmen So Hard to Forget, Malu de Martino, ville gjerne vite hva publikum synes om filmen. Dere kan hilse å si at de jeg snakket med likte filmen veldig godt.

Vårt filmkysstips til søndagen er All your Dead Ones, Even the Rain og Microphone om kunst og musikk fra Kairos undergrunnsmiljø.

Velkommen til avslutningsfest på Filmens hus i kveld!