Statsløst folk - statsløs film

Hva har filmhistoriske storheter som Lumière-brødrene og Godard å gjøre med palestinsk film? Svaret får du når Oslo Palestine Film Festival lanseres under årets Film fra Sør-festival. Palestinsk film er, som det palestinske folk, uavhengig av statlige grenser.

Intervju med May Odeh, Rana Issa, Jumana Manna og Lina Khatib, Oslo Palestine Film Festival.

Hva er Oslo Palestine Film Festival?

– Det er en festival som skal introdusere det norske publikum til rikdommen og variasjonen som ligger i palestinsk film. Palestina er et helt spesielt sted – et sted som ikke eksisterer offisielt på noe kart, med en befolkning som er spredt utover hele verden. På samme måter strekker filmindustrien seg på tvers av landegrenser. Derfor definerer vi palestinsk film ikke ut fra filmskapernes nasjonalitet, men som noe bredere.

Når vi lanserer festivalen vår på Film fra Sør i oktober, viser vi at filmhistorien faktisk startet i Palestina. Da Lumière-brødrene skjøt historiens første film, skjedde det i Palestina. Den franske regissøren Jean Luc Godard samarbeidet med PLO i 1970 om å lage en film om den palestinske væpnede motstandskampen. Også modige israelske regissører har utfordret sine landsmenn om palestinernes tragedie. De har blitt våre felles medborgere i kampen for å gi en stemme til det palestinske folk. Disse eksemplene viser at man ikke kan tenke på palestinsk film som noe nasjonalstatlig, men som noe som enes om et felles formål, et institusjonalisert mål som millioner av mennesker verden rundt støtter og jobber aktivt for.

Hvorfor trenger man en egen festival for palestinsk film i Oslo?

– Først og fremst fordi det finnes så mye herlig palestinsk film at det norske publikummet vil elske det. Og så tror vi at filmelskere vil sette stor pris på paradoksene og spørsmålene som reiser seg i møtet med en nasjonal filmindustri uten stat. Palestinsk film er veldig eksperimentelt, fragmentert og internasjonalt. Filmene vil vise et annet Palestina enn de stille ofrene vi er vant til å se på TV og i media.

Hvem står bak festivalen?

– Arrangementsgruppen består av fem talentfulle palestinske kunstnere som enten bor i Oslo eller har studert her. Men vi hadde aldri kunne gjort dette uten støtten vi har fått fra TrAp, Palestinakomiteen og Film fra sør.

Hva gjør Oslo Palestine Film Festival under Film fra Sør?

– På Film fra Sør lager vi en palestinsk filmkveld der vi viser palestinske kortfilmer. Vi er veldig glade for at vi får lansere festivalen vår gjennom Film fra Sør. De har alltid vært i forkant når det kommer til kulturutveksling mellom Norge og verden utenfor Europa, og vi er stolte over å være partnerne deres. Det er mye å lære fra en så stor og etablert festival for nybegynnere som oss.

Kan dere allerede nå friste med noe vi kan glede oss til?

– Alt vi kan si nå er at programmet vil være noe annet enn hva det norske publikummet forventer fra palestinsk film. Vi kan love at filmene du kommer til å se vil gi deg gode minner og bilder av Palestina.


Palestinian Night arrangers på Film fra Sør-festivalen kl 19:00 den 11. oktober. Oslo Palestine Film Festival arrangers 17. og 18. mars 2012.