SØRFOND er i gang

Mens filmfond rundt om i Europa går magre tider i møte, ser fremtiden lys ut for nyopprettede SØRFOND. I alt 38 filmproduksjoner har i 2012 søkt støtte fra fondet.

Fondet administreres av Norsk Filminstitutt (NFI) og stiftelsen Film fra Sør. Innen seks uker vil en jury nedsatt av NFI ha fordelt fire millioner kroner. Fondsmidlene er bevilget av utenriksdepartementet.

– Over halvparten av deltakerne på SØRFONDs pitchforum under Film fra Sør festivalen i fjor har sendt inn søknad, kan Ivar Køhn fra NFI fortelle.

Juryen består av Kalle Løchen, konsulent hos Midtnorsk Filmsenter, den afrikanske regissøren Mama Keita og Kristine Ann Skaret fra Medieoperatørene TV.

Film er et av vår tids viktigste kulturuttrykk

SØRFOND gir tilskudd til filmproduksjoner fra land og territorier på DAC-listen, som da er bistandsberettiget av OECD. Gjennom å støtte filmproduksjon som av politiske eller økonomiske årsaker vanskelig kan gjennomføres, vil SØRFOND bidra til et større kunstnerisk og kulturelt mangfold på den internasjonale filmarenaen.

SØRFONDs retningslinjer trekker til seg seriøse filmproduksjoner. Blant annet kreves et samarbeid mellom en hovedprodusent etablert i sør og en samprodusent etablert i Norge. Minimum 50% av produksjonen skal være finansiert når søknaden sendes inn.

Regissøren må være bosatt i, eller statsborger av landet som representeres. Filmen skal i hovedsak spilles inn her. Filmproduksjonen skal fremme kulturell og lokal identitet, og ytringsfrihet.

– Juryen vil foreta en åpen og helhetlig vurdering av produksjonenes kvalitet. Produksjonsforutsetninger, finansieringsplan, og produsentenes kvalitet vil veie tungt, sammen med erfaring og kunstnerisk originalitet, sier Køhn.

Veletablerte fond rettet mot sør-film sliter økonomisk

Tyske World Cinema Fund har et magert budsjett, nederlandske Hubert Balls Fund har møtt kraftige nedskjæringer i tilskuddene og Gøteborgs Internasjonale Film Festival Fond (GIFF) er tomme for penger. De ser alle mot EU-parlamentet, i håp om tilskudd for å opprettholde aktiviteten.

SØRFOND er i oppadgående kurve, med en regjering i ryggen som ser verdien av film som uttrykk og mulighet for samarbeid mellom sør og nord. Om noen år vil Film fra Sør vise film som har blitt til gjennom støtte fra SØRFOND.

– Det blir stort!, sier kunstnerisk leder Lasse Skagen.