Sørfonds første barn

To indiske dokumentarer støttet av SØRFOND vises under Film fra Sør festivalen 2012. Char – The Island Within og When Hari got Married har begge Jon Jerstad fra Cinema Oslo som norsk co-produsent.

SØRFOND støtter filmproduksjoner i land på DAC-lista (Development Assistance Committee), og med midler gitt av Utenriksdepartementet, forvaltes fondet av NFI og Film fra Sør. Fondet delte ut tilskudd i februar, og allerede har initiativet båret frukter.

Essensiell støtte fra SØRFOND
To dokumentarer fikk støtte i år, begge med Jon Jerstad som co-produsent. Jerstad har lang erfaring som regissør og produsent av dokumentarfilm, og har selv laget filmer fra India, den første på begynnelsen av 80-tallet. For ham er samarbeidet med de indiske filmteamene en berikelse.
– Støtten fra SØRFOND førte til at prosjektene ble fullfinansiert, noe som har gjort det mulig å ferdigstille disse to dokumentarene, sier Jerstad.
Manus var allerede skrevet og mye av materialet hentet inn før støtten ble tildelt, derfor er også filmene klare i god tid før festivalen. – Jeg er veldig glad for det SØRFOND har fått til. Man kan gjøre veldig mye ved å støtte uavhengige filmproduksjoner i Sør-land der muligheten for nasjonale midler er små, poengterer han.

Verdifulle kontakter
Hans rolle i samarbeidet er hovedsakelig finansiering og distribusjon i Norge. Det kunstneriske arbeidet og eventuell distribusjon i India står det indiske teamet for. Samarbeidet har gått jevnt, trutt og godt via e-post og Skype, mellom Oslo, Dehli og Calcutta. Den første snutten av Char – The Island Within er allerede på vei i posten. – Det er attraktivt å danne kontakter til utenlandsk filmproduksjon, både for å støtte opp om prosjektene og fordi jeg vil være involvert i dem. Det er også verdifullt for meg som produsent og regissør å skape forbindelser til utlandet.

When Hari got Married
I When Hari got Married følger vi en vordende brudgom og hans familie tiden før bryllupet og på selve dagen. Dokumetaren kommer nært inn på familien og viser i tillegg en virkelighet der tradisjon og tanker om nye tider går hånd i hånd.
Regissør Ritu Sarin har samlet erfaring fra dokumetarfilmskaping gjennom 25 år, og har sammen med Tenzing Sonam utviklet dette prosjektet.

I juryens begrunnelse står det: "Å følge denne menneskelige og nesten hverdagslige prosessen fram mot den fargerike festen gir et unikt bilde av menneskelighet, noe som også kom til uttrykk i prosjektets pilot.” Prosjektet ble tildelt 121.000 kroner.

Char – The Island Within
Char – The Island Within tar oss med til øy-samfunnet Char, et “ingen-mansland” i elven Ganges på grensen mellom India og Bangladesh, som ingen av landene vil ta ansvar for. I filmen blir vi kjent med en 15 år gammel gutt som smugler ris over elven mens han drømmer om et bedre liv langt unna. En dag setter han seg på et tog til Kerala hvor han håper å finne en inntekt som kan forsørge familien på øya.
Regissør Sourav Sarangi er en relativt fersk filmskaper, men høstet anerkjennelse for dokumentarfilmen Bilal fra 2008. Char – The Island Within er hans andre store produksjon. Jerstad og Cinema Oslo er sammen med italienske Stefilm International og danske Final cut for Real co-produsenter for prosjektet.

I juryens begrunnelse står det: ”Char kunne vise fram en overbevisende pilot, som understreker det nesten absurde i øya som ligger midt i elva, mellom to nasjoner. Samtidig har filmen tydelige karakterer, og et dramatisk spennende potensial, så vel med sitt innhold som sin form.”
Prosjektet er tildelt 200 000 kroner.

Hardere konkurranse
– Flere store internasjonale filmstøttefond legges ned, til neste år vil konkurransen bli hardere, mener Jerstad. SØRFOND er dermed en svært viktig og velkommen nykomling i miljøet. – Det er veldig verdifullt for norske produsenter å tenke i forhold til et internasjonalt filmmiljø og å få disse forbindelsene som prosjektene bringer med seg, sier Jerstad.

Vi kan glede oss til å se When Hari got Married og Char – The Island Within under Film fra Sør festivalen 2012.