Tilbakeblikk: Historiske hendelser
Film fra sør-festivalen, som i år arrangeres for 26. gang (6. - 16. oktober), har hatt hundrevis av filmer på programmet. I tiden fremover gir vi deg noen tematiske tilbakeblikk i festivalens lange historie.
I løpet av mange år med Film fra sør-festival har det vært en mengde filmer, spillefilmer og selvsagt dokumentarer, som forteller historier fra virkeligheten. Historiske hendelser som har satt sine spor i et land eller på verdensbasis. Vi gir deg noen favoritter du kan se for å lade opp til årets festival.
Moloch Tropical
2004 markerte tohundreårsjubileet for Haitis uavhengighet fra kolonimakten. Samtidig har landet vært preget av vanstyre nærmest fra grunnleggelsen av. Med Moloch Tropical fiksjonaliserer regissør Raoul Peck de dramatiske hendelsene. Vi møter president Jean de Dieu Théogène, en tidligere prest som har steget i gradene fra politisk aktivist til maktoverhode. Det er dagen som skal markere frigjøringen, opprøret eskalerer, men presidenten tviholder på at han har folket på sin side – han er Haitis første demokratisk valgte president. Moloch Tropical er en studie i de indre konfliktene hos en mann som lar seg korrumpere av makt, og i avgrunnen som ligger mellom et fattig folk og styresmaktene.
Fra 2010-programmet
Under the Bombs
Under den en måned lange krigen i 2006 ble store deler av Libanon rammet av israelske bombeangrep, og hundretusener av sivile ble drevet på flukt. Under the Bombs forteller historien om en kvinne som reiser gjennom det krigsherjede landet på leting etter sin sønn og sin søster. Filmen ble spilt inn i Libanon mens konflikten foregikk, og kun hovedpersonene er skuespillere. Personene de møter underveis er virkelige mennesker på flukt fra bombene, og vi får et realistisk bilde av konflikten i en film som tøyer grensene mellom drama og dokumentar.
Fra 2009-programmet
They Will Have to Kill Us First
Tenk deg å en dag våkne opp til at musikk er blitt forbudt? Dette ble en realitet da islamske fundamentalister tok kontroll over den nordlige delen av Mali i 2012 og innførte historiens strengeste tolkning av sharialov. Radiostasjonene ble stengt, musikkinstrumenter ødelagt og musikere ble plutselig en forfulgt gruppe utsatt for trusler om tortur og død. Schwartz' dokumentar lar oss møte flere av musikerne som er tvunget i eksil og deres kamp for å returnere til hjemlandet for å holde musikken i live. De svært personlige intervjuene med Songhoy Blues, Disco og Jimmy, Moussa og Kharia viser individer som nekter å la seg kneble, og som alle har ulike strategier for å overvinne regimet. They will have to kill us first er en svært sterk og rørende dokumentar om en kulturkrig, men også om fremtiden til et helt land. Det er en film som viser hvordan musikk er en menneskerett og hvordan den kan brukes som politisk våpen.
Fra 2015-programmet
The Stoning Of Soraya M
Basert på en sann historie har Stoning of Soraya høstet priser og anerkjennelse på en rekke filmfestivaler, og engasjert og sjokkert publikummere. På en reise i Iran i 1986 blir en journalist fortalt historien om unge Soraya. Hun lever i et voldelig ekteskap som ikke blir bedre av at mannen hennes bestemmer seg for at han vil skilles slik han kan gifte seg med en 14 år gammel pike. Resultatet blir dramatisk i dette rystende fortllingen som belyser kvinners mangel på rettigheter.
Fra 2009-programmet
The Colors of Mountain
Den colombianske borgerkrigen sett gjennom barnas øyne. Manuel bor i et avsidesliggende hjørne av Colombia der FARC-geriljaen har kontrollen. Hans far forsøker å holde familien utenfor politikken, men vikler seg snart inn i en konflikt med opprørerne. Barna må uunngåelig forholde seg til borgerkrigen, men de gjør det på sitt særegne barnlige vis. Når den nye fotballen til Manuel blir sparket over på et minefelt, blir han besatt av tanken på å få den tilbake. I denne overbevisende regidebuten er det likevel ikke svartsynet som dominerer. The Colors of the Mountain er en film fra barnas perspektiv, der leken, skolen og håpet for fremtiden overskygger de brutale realitetene.
Fra 2011-programmet
Les også TILBAKEBLIKK: DESTINASJON her.