Tilbakeblikk: Varmeste øyeblikk

Film fra sør-festivalen, som i år arrangeres for 26. gang (6. - 16. oktober), har hatt hundrevis av filmer på programmet. Vi kjører på med nok et tematisk tilbakeblikk i festivalens lange historie.

Det er fortsatt en god del igjen av sommeren, og forhåpentligvis vil det komme mange dager med varm sol, deilig is og avkjølende bading.

Opp igjennom Film fra sør-festivalens historie har det vært mange varme øyeblikk på lerretet. Da snakker vi filmer med kjærlighet som får hjertet til å svulme eller dampende hete mennesker som får hjertet til å banke ekstra raskt. Og så er det de filmene der det går så hett for seg at det rett og slett koker over for folk. Vi gir deg våre favoritter på varmeste øyeblikk fra Film fra sør-katalogen.

My Love, Don't Cross That River

I filmen følger vi følger et ektepar på landsbygda i Sør-Korea. Jo Byeong-man og Kang Kye-yeol på henholdsvis 98 og 89 år har vært gift i hele 76 år, går kledd i matchende klær, har snøballkrig og sover hånd i hånd. Vi får innsyn i deres daglige gjøremål i sakte tempo. Her er ingen glamour, men et ærlig portrett av to mennesker med enorm kjærlighet og respekt for hverandre. Denne kjærligheten blir virkelig stadfestet når Jo på 98 begynner å slite med helsa. Kona Kang gjør alt i sin makt for at livsledsageren gjennom alle disse årene skal ha det så bra som overhodet mulig. Det er likevel sårt og vanskelig å takle for dem begge at den en gang så staute mannen nå sliter å gjøre hverdagens gjøremål, og snart er i ferd med å svinne hen.

Fra 2015-programmet

Stem nei

Hva gjør man når man skal velte en diktator? Lar seg inspirere av Coca Colas appellerende og gledesspredende reklamefilmer og bruker alle triksene markedsføringsbransjen har å by på, vel! I 1973 gjorde det chilenske militæret statskupp mot president Salvador Allende, og general Augusto Pinochet tok kontroll over landet. Etter 15 års diktatur slet Pinochet med å legitimere sitt regime nasjonalt og internasjonalt, og det ble derfor i 1988 satt i gang en 27-dagers valgkamp. Med 15 minutter hver på TV hver kveld, skulle JA- og NEI-siden overbevise seerne om å gi dem deres stemme.

Vi møter den chilenske reklamebransjens casanovaer (hovedkarakteren, den dyktige reklamemannen René Saavedra, spilles av Gael García Bernal) som etterhvert vikler seg inn i et farlig politisk spill. Det er nemlig antatt at JA-siden, grunnet en kombinasjon av frykt for diktatoren og valgfusk, kommer til å vinne valget. Når NEI-sidens 15 minutters TV-sendinger hver kveld utkonkurrerer JA-sidens, stiger spenningen både i landet og hos deg som publikummer. Stem nei er basert på virkelige hendelser, filmet med tidsriktig kamera, og dokumenterer opptakten til et viktig kapittel i Chiles historie.

Fra 2015-programmet

Og mora di også

Og mora di også er intet mindre enn en sexy ungdomskomedie, et sofistikert stykke filmkunst og en subtil politisk kommentar til situasjonen i Mexico. Samt en av de største meksikanske publikumssuksessene noensinne!

Vi blir kjent med to tenåringsgutter. Deres sosiale bakgrunn er ulik, men sammen har de sommeren og hele livet foran seg. Kjærestene deres er på ferie i Europa, og guttene har laget et ti-punkts manifest som på freidig vis skal uttrykke deres kyniske og hedonistiske livsstil. En av reglene er å ikke ligge med hverandres kjærester, en annen er å ikke forelske seg i samme jente. Med tanke kun på sex og dop legger de ut på en skjebnesvanger heisatur med en mystisk og vakker spansk kvinne.

Alfonso Cuarón presenterer her et subtilt og sammensatt bilde av Mexico. En allvitende fortellerstemme setter filmen inn i en sosial, historisk og politisk kontekst. Stemmen griper inn i handlingen med kommentarer og anekdoter som forankrer de tre hovedpersonene til datidens Mexico. Vi får spådommer om fremtiden og tilbakeblikk til fortiden. Ofte bryter kameraet med de tre hovedpersonene og serverer bilder fra en kontrastfylt meksikansk virkelighet.

Fra 2015-programmet

Wild Tales

Om du noen gang har blitt irritert over idioten i bilen foran deg, eller parkeringsvakten som nekter å høre på fornuft, er dette filmen for deg. Gjennom seks forskjellige, hverdagslige situasjoner, følger vi alminnelige mennesker som blir pushet forbi grensen for hva de kan akseptere. For hva skjer når man bestemmer seg for å la følelsene ta totalt overhånd? De aller fleste av oss teller til ti og innser at om det siviliserte samfunn skal bestå, må vi bare vende det andre kinnet til. Personene vi møter her, bestemmer seg derimot for at nok er nok og slipper alle hemninger. Resultatet er både mørkt, makabert og fryktelig underholdende. Til tross for en morbid humor, så vil nok de aller fleste kjenne seg igjen i situasjonene og glede seg over hvor herlig det er når noen slår tilbake. Med en samling av velkjente skuespillere fra Argentina, deriblant Ricardo Darín og Darío Grandinetti, har regissør Damián Szifrón laget det som var en av årets store publikumsvinnere under Cannes-festivalen. Med seg på laget har han også de velkjente brødrene Pedro og Augustín Almodóvar som produsenter.

Fra 2014-programmet

Omar

Fra regissøren av Paradise Now (2005) kommer en intens thriller om vold, vennskap og okkupasjon på det okkuperte Vestbredden. Omar er frustrert over den daglige ydmykelsen fra Israel, og sammen med vennene Tareq og Amjad bestemmer han seg for å gjøre noe med det. De dreper en israelsk soldat. Omar blir avslørt og arrestert, og får valget mellom å angi vennene sine og slippe ut eller å bli torturert og fengslet. Han sier til israelerne at han vil hjelpe dem, og til vennene sine at han planlegger et bakholdsangrep på israelerne. Det som følger, er en spenningsdrevet thriller hvor Omar blir stilt ovenfor umulige valg.

Omar er en Romeo og Julie-fortelling under okkupasjon, et psykologisk drama om en ung manns kamp for et verdig liv og et intimt oppvekstdrama om tre venners liv som blir endret for alltid. Regissøren verken dømmer eller hyller karakterene for deres handlinger. Han viser heller at de vanskelige valgene for unge palestinere ikke er prinsipielle spørsmål, men harde realiteter som de må forholde seg til hver dag, med dramatiske utfall.

Fra 2014-programmet