Tøff klimakamp på Ringen kino
Venstreleder Trine Skei Grande og regnskogekspert Finn Ervik fikk bryne seg på kompliserte og kloke spørsmål fra miljøagentene Ela, Eliah og Sara da Film Fra Sør arrangerte Klimakamp for småkjemper etter visningen av Amazonia lørdag 11. oktober.
De unge miljøagentene viste ingen nåde da de fikk anledning til å spørre ut Skei Grande om politikernes regnskogsatsing og øvrige klima- og miljøpolitikk etter visningen av Amazonia. Heller ikke regnskogeksperten slapp billig unna, han måtte til og med melde pass på noen av de vanskeligste spørsmålene.
Da Ela (11) lurte på hvor mange dyrearter som finnes i regnskogen, kunne ikke Ervik gi et sikkert svar. Men til hans forsvar er det nok heller ingen andre i hele verden som vet dette! Bare på en hektar i Amazonas har man funnet hundre tusen forskjellige insektarter, sa den entusiastiske regnskogeksperten, og la til at de fleste av disse ikke har fått et eget navn engang ennå. Kanskje Ela kan få orden på sakene og bli insektforsker i Amazonas når hun blir stor?
Urfolk og palmeolje
Elia (13) flyttet deretter fokuset fra dyre- og planteriket over til menneskene som lever i regnskogen. For det er jo ikke bare dyr, planter og insekter som blir utryddet på grunn av hogsten av regnskogen, understrekte han. Det går også ut over alle menneskene som bor der:
- Det er jo egentlig deres land, de har jo alltid levd der. Men hvordan kan vi passe på at urfolket har en plass å leve hvis det ikke er regnskog igjen for dem å bo i?
Dette spørsmålet ble møtt med ivrige nikk fra Ervik som sa seg helt enig med Elia. Urfolkene er faktisk nøkkelen til regnskogens overlevelse, sa han, og Regnskogfondet har kommet fram til at den beste måten å verne regnskogen på er å ta vare på folkene som bor der.
Men hva gjør egentlig Norge og norske politikere? Nå var det Skei Grandes tur i skuddlinja, og miljøagentene fyrte løs med kritiske spørsmål. For hva gjør Norge for å stoppe nedhoggingen av regnskogen? Begge elleveåringene Sara og Ela rettet sine spørsmål inn på palmeoljeindustrien og dens katastrofale virkninger på regnskogen.
Norge er veldig flinke på dette feltet, insisterte venstrelederen på. Det er bred politisk enighet om å verne regnskogen, og vi bruker tre milliarder kroner hvert år på å bevare regnskog. Men likevel kunne vi gjort mer, innrømte hun. Vi kunne for eksempel forbydd varer med palmeolje i, men på dette feltet er norske politikere for feige. Både forbrukere og butikker er faktisk modigere enn politikerne på dette området, og vi ser at flere og flere produkter merkes med at de ikke inneholder palmeolje. Derfor har vi som forbrukere mye makt, og vi kan velge å kjøpe produkter som ikke inneholder palmeolje. Barn kan for eksempel velge å kjøpe godteri uten palmeolje, for veldig mye godteri inneholder faktisk palmeolje.
Hva annet kan vi gjøre?
Ervik og Skei Grande oppfordrer oss til å gjøre følgende valg i hverdagen vår: Ikke kjøpe mat eller produkter som inneholder palmeolje, spise økologisk mat, og å stemme på et miljøvennlig parti…