Ut av kinomørket #3
Fjerde festivaldag serverte vi en rekke filmer om kvinnen i ulike roller og faser av livet. Noen av våre visninger ble til en veritabel damenes aften.
Førpremiere
Tusen ganger god natt er en fiksjonsfilm om Rebecca, en av verdens fremste krigsfotografer. Dette er fortellingen om en hardtarbeidende kvinne som lar karriere gå på bekostning av familielivet. Med selvbiografiske trekk ble handlingen gjort realistisk og virkelig av regissør Erik Poppe som selv har bakgrunn som fotojournalist. For å bringe sin historie har han med seg anerkjente skuespillere som franske Juliette Binoche, danske Nikolaj Coster-Waldau og vår egen Mads Ousdal. Selv på en solfylt lørdag ettermiddag trakk et stort publikum inn i salen for å få med seg denne begivenheten.
Tusen ganger god natt, som det var knyttet store forventninger til, innfridde stort på førpremieren. Mange ble grepet av hvordan Rebecca blir fremstilt og hvordan hun gir et ansikt til journalister, politikere, bedriftsledere og andre som arbeider ute i felt 24 timer i døgnet. Erik Poppe la særlig vekt på de etiske og moralske spørsmålene i denne filmen utenom selve familiekonflikten. Ikke minst ser vi at hele familien blir påvirket psykisk av Rebeccas livsstil. Det var tydelig at de aller fleste trengte å fordøye filmen for å kunne snakke om den etter visningen. Vi snakket med fem av som fikk med seg både filmen og debatten.
- Vi likte at den fokuserte på familiekonflikten fremfor det journalistiske arbeidet. Filmen hadde også en god balanse mellom å være amerikanisert og norsk. Dessuten hadde vi store forhåpninger til denne filmen siden regissøren er såpass anerkjent her hjemme og har fått med seg et stjernelag av dyktige skuespillere, sa Kristina, Alexandra og George.
Kritisk til kvinnens rolle
Om det var handlingen i seg selv eller det profilerte panelet som trakk folk, så var det mest sannsynlig kombinasjonen av film og debatt. Samtalen mellom tidligere midtøstenkorrespondent Sidsel Wold, krigsfotograf Harald Henden (VG) og Erik Poppe ble ledet av Rolf Vestvik fra Flyktninghjelpen. Alle kjente de seg igjen i følelsen av at jobben tar mer oppmerksomhet enn familien, og å være mer orientert om krigssoner enn hvor matboksen til barna står. Sidsel Wold innrømte at for henne var det en gang viktigere å bli den første kvinnelige korrespondenten i NRK og å skildre det der ute. Det gikk foran alt. Og at som kvinne blir man snakket mer nedlatende om enn menn for å prioritere noe annet enn morsrollen og familielivet.
Dette arrangement var nok en vellykket seanse i Det kritiske rom
- Opplegget rundt denne filmen har fungert bra. Debatten var akkurat passe lang og vi fikk god informasjon rundt filmen også. Vi har planer om å se fem filmer til sammen i løpet av festivalen og hittil har det blitt denne, åpningsfilmen Wakolda og The Grandmaster, sa Lars Kvarsnes og Per Anders Langerød som stilte interessante spørsmål til panelet.
Damenes aften
Lørdag kveld fant mange veien til festforestillingen Gloria som også fylte opp alle sine 240 seter med et feststemt kinopublikum. De fleste var også ute i god tid for å mingle i vår eksotiske og etnisk-inspirerte lounge nede i kjelleren på Ringen Kino før forestillingen. Med en ikke fullt så tung tematikk rørte også denne filmen emosjonelt sett. Det var mange som kjente seg igjen i livet til nyskilte og 58-årige Gloria på stadig søken etter menn og lykke. Med humoristiske innslag og en fremragende prestasjon av hovedrolleinnehaver Paulina Garcia sanket filmen mange stemmer til Publikumsprisen etter visningen.
- Denne filmen har jo fått mye publisitet fordi den er Chiles kandidat til en oscarnominasjon. Den er morsom og har bra musikk, sa Renate Hvalstad og Trond Inge Skara.
- Gloria viser en godt moden og voksen kvinne i det moderne liv. Dette er noe man kjenner seg godt igjen i, sa Anette Reiersen og Tim Bird.