Wakolda-premiere til stående applaus i Cannes
Verdenspremieren på den argentinske spillefilmen Wakolda ble et av de store høydepunktene under årets filmfestival i Cannes – også sett med norske øyne. Filmen ble laget med støtte av SØRFOND, noe som i følge regissør Lucía Puenzo var helt avgjørende.
Film fra Sør var i år tilstede i Cannes for å spore opp de beste filmene til vårt eget festivalprogram, men også som del av noe større. Vi hadde pyntet oss og trippet rundt fulle av premierenerver. For ved denne anledningen var det en SØRFOND-støttet film som skulle møte publikum for aller første gang, i den prestisjetunge programseksjonen Un Certain Regard.
Wakolda var en av få filmer med norsk tilknytning i årets festivalprogram, og stemningen var lett elektrisk i den norske leiren mens Debussy-salen i festivalpalasset ble fylt opp. Responsen i salen etter visningen levnet ingen tvil; varm, rungende applaus akkompagnerte rulleteksten.
Filmen er et sterkt drama basert på en sann historie om en families møte med Josef Mengele. Under falsk identitet skaffer han seg innpass og benytter sin posisjon til å arbeide med sine eksperimenter i det skjulte.Skuespillerprestasjonene er formidable, og især har Puenzo funnet et kjempetalent i nydelige Florencia Bado. Hun spiller tolv år gamle Lilith som fanger Mengeles oppmerksomhet, og som bærer hele beretningen på sine spede skuldre.
Mottakelsen etter selve premieren foregikk på den norske paviljongen som yret av liv og festivalstemning. Vi benyttet anledningen til å få noen ord med regissør Lucía Puenzo og hennes norske co-produsent Gudny Hummelvoll.
”Jeg er veldig glad nå. Og lettet. ” er Puenzos første reaksjon. ”Det er en slags følelse av at noe avsluttes. Et kapittel – et langt kapittel. Vi har holdt på i over to år, og det føles godt å kunne gå videre til neste prosjekt.”
Puenzo er overveldet over den gode responsen. ”Un Certain Regard er kjent for å være en hard seksjon med et kritisk publikum. Jeg hadde ikke forventet en så varm applaus. Den var lang og det føltes veldig fint.”
Før visningen var både Puenzo, skuespillere og flere fra staben oppe på scenen for å introdusere filmen og for å takke de som har bidratt. SØRFOND ble trukket frem som en viktig bidragsyter, og Puenzo legger ikke skjul på hvor mye støtten har betydd når vi snakker med henne etterpå.
”SØRFOND har betydd enormt mye! Jeg er helt ærlig og tar ikke i. Dette er noe jeg forteller alle. Øyeblikket hvor man begynner innspillingen er det punktet hvor man er mest økonomisk sårbar. Det er på dette tidspunktet man må ha likviditet for å kunne gå i gang. SØRFOND er unikt fordi man får støtten direkte, og 80% kommer idet man går i gang med innspillingen. Sannheten er at vi vurderte å utsette produksjonen og risikere å miste skuespillerne, ikke minst den lille jenta. Da hadde vi kanskje ikke fått laget filmen i det hele tatt. Nyheten om støtten fra SØRFOND gjorde det hele forskjellen! Det muliggjorde at vi kunne gå i gang. Vi er enormt takknemlige, og synes det er helt vilt at hjelpen kom fra Norge!”
Den norske co-produsenten Gudny Hummelvoll er enig. ”Dette har vært utrolig gøy å være en del av. Det er kjempestas å ha en film i Un Certain Regard, og jeg tror at SØRFOND kommer til å få masse oppmerksomhet fremover, siden flere filmer allerede har gjort seg bemerket i Cannes. Jeg merker allerede at de internasjonale produsentene, særlig de franske, snakker om ”the hunt for the Norwegians” fordi det er så fantastiske penger. Som Lucía sier, de pengene som kom fra SØRFOND gjorde at de kunne sette i gang produksjonen og det reddet deres likviditet i begynnelsesfasen. Det er jo så ofte at penger kommer i etterkant. Dette var støtten som holdt dem i gang de fire første ukene. Det betyr veldig mye å få inn den siste finansieringen, og jeg håper SØRFOND vil vokse. Det er en fin og viktig måte å tenke utvikling på, og det er veldig inspirerende for oss norske produsenter. Vi får et eget nettverk og en fin relasjon til nye samarbeidspartnere for fremtiden. ”
SØRFOND har nylig bevilget midler til seks nye produksjoner du kan lese mer om her.