Kyniske profittjegere i Jernbyen - et sted i Japan i middelalderen, har forstyrret naturens balanse og vekket skogens demoniske krefter. To mennesker blir fanget mellom barken og veden: Ashitaka, en ung mann som er utstøtt fra stammen sin fordi en forbannelse hviler over ham, og vår heltinne San, også kjent som prinsesse Mononoke som har vokst opp og lever blant ulvene i skogen. Konflikten mellom menneskene, skogens dyr og ånder eskalerer, og menneskenes aggresjon vekker et stadig større raseri i naturen. Ashitaka og San forsøker å løse konflikten og stilne skogsgudens raseri. Hvis de ikke klarer det kan menneske og natur ende opp med å tilintetgjøre hverandre.

Hayao Miyazaki har vært inne på konflikten mellom menneskenes sivilisasjon og naturen i flere av sine filmer. I Prinsesse Mononoke tegner han et tydelig bilde av tragedien som ligger i mangelen på respekt for kloden vi lever på. Handlingen er lagt til en tid da menneskenes produktivitet gjorde forholdet til naturen mindre symbiotisk, og kontroll ble viktigere enn harmoni. Moralen i historien er en tydelig oppfordring til det moderne mennesket. Dette gjør Prinsesse Mononoke til Miyazakis mest politiske film siden Nausicaä.

Prinsesse Mononoke ble en enorm suksess i Japan. Det var også den filmen som viste det vestlige publikummet at Miyazaki var i stand til å formidle langt mer konfliktdrevne fortellinger enn de hyggelige og litt snodige barnefilmene han tidligere var kjent for.

Hayao Miyazaki ble født i Tokyo i 1941 og har vært en av verdens mest anerkjente regissører av animert film i mer enn fire tiår. Han har regissert over tjue filmer og vant en Oscar for Chihiro og heksene (2001). Han har uttalt at hans film Vinden stiger (2013) vil bli hans siste.

Originaltittel Mononoke-hime

År 1997

Regissør Hayao MIYAZAKI

Manusforfatter Hayao MIYAZAKI

Fotograf Atsushi OKUI

Produsent Toshio SUZUKI

Med Yôji MATSUDA, Yuriko ISHIDA, Yûko Tanaka

Spilletid 2t 14m

Format 35mm

Lenker IMDb