tor. 16.11
18:00 - 20:14
Vega 1

Kyniske profittjegere i Jernbyen – et sted i Japan i middelalderen, har forstyrret naturens balanse og vekket skogens demoniske krefter. En vakkert realisert fortelling om mennesker kontra natur av den japanske mesteranimatøren Hayao Miyazaki.

To mennesker blir fanget mellom barken og veden: Ashitaka, en ung mann som er utstøtt fra stammen sin fordi en forbannelse hviler over ham, og vår heltinne San, også kjent som prinsesse Mononoke som har vokst opp og lever blant ulvene i skogen. Konflikten mellom menneskene, skogens dyr og ånder eskalerer, og menneskenes aggresjon vekker et stadig større raseri i naturen. Ashitaka og San forsøker å løse konflikten og stilne skogsgudens raseri. Hvis de ikke klarer det, kan menneske og natur ende opp med å tilintetgjøre hverandre.

Hayao Miyazaki har vært inne på konflikten mellom menneskenes sivilisasjon og naturen i flere av sine filmer. I Prinsesse Mononoke tegner han et tydelig bilde av tragedien som ligger i mangelen på respekt for kloden vi lever på. Handlingen er lagt til en tid da menneskenes produktivitet gjorde forholdet til naturen mindre symbiotisk, og kontroll ble viktigere enn harmoni. Moralen i historien er en tydelig oppfordring til det moderne mennesket. Dette gjør Prinsesse Mononoke til Miyazakis mest politiske film siden Nausicaä.

Prinsesse Mononoke ble en enorm suksess i Japan. Det var også den filmen som viste det vestlige publikummet at Miyazaki var i stand til å formidle langt mer konfliktdrevne fortellinger enn de hyggelige og litt snodige barnefilmene han tidligere var kjent for.

Regissør

Hayao Miyazaki (f. 1941) er blant de aller største innen japansk animasjon, og har hatt enorm innflytelse verden over. Filmene hans har blitt globale fenomener. Min nabo Totoro (1988), Chihiro og heksene (2001), Det levende slottet (2004), Ponyo på klippen ved havet (2008) er bare noen av filmene som kan nevnes blant en lang rekke Miyazaki-klassikere.

Denne filmen inngår i

MIYAZAKI-RETROSPEKTIV

Originaltittel もののけ姫 (Mononoke-hime)

Land Japan

År 1997

Regissør Hayao Miyazaki

Manusforfatter Hayao Miyazaki, Neil Gaiman

Fotograf Atsushi Okui

Produsent Toshio Suzuki

Med Yōji Matsuda, Yuriko Ishida, Yūko Tanaka, Kaoru Kobayashi, Masahiko Nishimura, Tsunehiko Kamijo, Akihiro Miwa, Mitsuko Mori, Hisaya Morishige

Produksjonsselskap Arthaus

Distribusjon Studio Ghibli

Spilletid 2t 14m

Språk Japansk

Undertekst Norsk

Sjanger Eventyr, Animasjon

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?