Fra 1982 til 1990 ble mer enn 40 000 mennesker drept i Tsjad under Hissein Habrés åtteårige terrorvelde, mens vesten så en annen vei. I 2013 ble Habré arrestert i nabolandet Senegal der han oppholdt seg i eksil. Etter en lang og innbitt kamp fra overlevende etter hans terrorregime, ble Habré siktet og stilt for retten for «forbrytelser mot menneskeheten» i en rettsak som ble støttet av Den afrikanske union – som den første statsleder dømt for grove forbrytelser mot sitt eget folk av domstoler i et annet land. Saken er ikke bare historisk, den kan få store konsekvenser for hvordan land i fremtiden vil straffeforfølge sine ledere. I dokumentaren Hissein Habré, A Chadian Tragedy gir regissør Haroun oss innblikk i kampen de etterlatte kjemper for å stille Habré for retten samtidig som de forsøker å skape forsoning blant et folk som fortsatt er splittet. Det er en film som plasserer diktatoren i bakgrunnen og ofrenes historie i front. Filmen er et mektig vitnesbyrd om hvor mye grusomheter et menneske kan forårsake, men også hvordan rettferdigheten noen ganger seirer til slutt. Per Eirik Gilsvik

Mahamat-Saleh Haroun (f. 1961, Tsjad) har laget filmer i hjemlandet siden midten av nittitallet. Hans spillefilmdebut kom i 1999 med dokumentaren Bye Bye Africa, hvor han selv hadde hovedrollen. I 2010 vant hans A Screaming Man juryprisen under filmfestivalen i Cannes, og filmen Grigris var nominert til Gullpalmen i 2013. Hissein Habré, A Chadian Tragedy hadde sin premiere under årets Cannes-festival.

DET KRITISKE ROM: AFRIKAS PINOCHET STILLES FOR RETTEN

Fredag 14. oktober kl. 18:30, Vika 2

Vi inviterer regissør Mahamat Saleh Haroun sammen med historiker og Tsjad-ekspert Ketil Fred Hansen til samtale om den historiske rettsaken og mulighetene for forsoning i Tsjad og ellers i regionen. Samtalen ledes av Tove Gravdal fra Morgenbladet.

REGISSØRSAMTALE

Film: Hissein Habré, A Chadian Tragedy

Tid: 13. oktober kl. 20:00

Sted: Filmens hus - Tancred

I tilknytning til filmvisningen blir det en samtale mellom regissør Mahamat-Saleh Haroun og Montages.

Originaltittel Hissein Habré, une tragédie tchadienne

År 2016

Regissør Mahamat-Saleh HAROUN

Manusforfatter Mahamat-Saleh HAROUN

Fotograf Mathieu GIOMBINI

Med Clement ABAÏFOUTA, Jacqueline MOUDEÏNA, Adrmatcho DJAMÏ

Produksjonsselskap Pili Films

Spilletid 1t 22m

Format DCP

Lenker IMDb