Yol: Veien er en av tidenes beste tyrkiske – og kurdiske – filmer, og den ble til på dramatisk vis. Den er produsert i kjølvannet av militærkuppet i Tyrkia i 1980, og er skrevet av Yilmaz Güney, som var kurder og ble fengslet for sin politiske aktivisme. Manuset ble smuglet ut fra cella hans, omsatt til film av hans tidligere assistent Serif Gören, og etter at Güney rømte fra fengsel, ferdigstilte han filmen – som endte opp med å vinne Gullpalmen i Cannes i 1983.

Filmen skildrer livet til fem fanger som får helgepermisjon fra fengsel. «Men friheten utenfor celleveggene er ikke hva de hadde håpet på», skrev den norsk-kurdiske regissøren Hisham Zaman i sin omtale av filmen da den ble vist på Film fra Sør i 2006. «Yol anses for å være en av Yilmaz Güneys beste filmer. For meg er filmen ikke bare en humanistisk og politisk kraftanstrengelse, men den er også en dypt personlig film og en kunstnerisk triumf. Den skildrer et tyrkisk samfunn med brudd på menneskerettighetene og brutal undertrykking av den kurdiske minoriteten i landet. Filmen er vakkert fotografert og bruker en subtil symbolikk.»

Yilmaz Güney (1937–1984) fra Adana var en kurdisk filmskaper, forfatter og skuespiller. Mange av filmene hans skildrer arbeiderklassen i Tyrkia og deres strev. Güney døde av kreft i eksil ett år etter at han vant Gullpalmen for Yol: Veien. Serif Gören (f. 1944) er en tyrkisk filmskaper, født i Hellas. Han var lenge Güneys assistent, og har selv regissert flere enn 30 filmer.

Originaltittel Yol

År 1982

Regissør Serif Gören, Yilmaz Güney

Manusforfatter Yilmaz Güney

Fotograf Erdogan Engin

Produsent Edi Hubschmid, Donat Keusch

Med Tarik Akan, Serif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay,

Produksjonsselskap Güney Film, Cactus Film, France 2, SRG

Spilletid 1t 54m

Format 35mm

Aldersgrense 15