Regissør Feras Fayyad, som tidligere har laget dokumentaren Last Men in Aleppo, lar et sykehus og den kvinnelige legen Dr. Amani være i fokus i The Cave – en krigsdokumentar som med rette ble nominert til Oscar for beste dokumentar i år. Opptakene er gjort fra 2016 til 2018, og filmen er et unikt vitnesbyrd fra byen Ghouta i nærheten av Damaskus, der et nettverk av hemmelige tunneler under byen fungerer som oppholdssted for befolkningen under krigens umenneskelige herjinger på overflaten.

Dr. Amani og hennes kollegaer tar daglig imot mennesker med voldsomme skader og familiemedlemmer i bunnløs sorg. Dypt nede i hulene, og med begrenset medisinsk utstyr, klarer kollegaene på mirakuløst vis å holde humøret oppe. På tross av hennes utrolige innsats går mye tid med til å forsvare seg overfor et mannssjåvinistisk segment av samfunnet som mener at kvinner - i stedet for å være lege, eller leder for et sykehus - bør holde seg hjemme.

The Cave er nydelig fotografert, og er en vanskelig, men høyst nødvendig film å se for å forstå kompleksiteten i krigføringen i Syria.

Red.

Les Ny Tids anmeldelse av The Cave her.

Regissør

Feras Fayyad (f. 1984) er en syriskfødt regissør, produsent, journalist og filmfotograf, nå bosatt i København. Han har tidligere regissert flere kort- og dokumentarfilmer, blant annet My Escape (2016) om flyktningkrisen. Hans forrige film, Last Men in Aleppo (2017), har vunnet en rekke priser, og ble i likhet med The Cave nominert til Oscar.

Land Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, USA, Qatar, Syria

År 2019

Regissør Feras Fayyad

Manusforfatter Feras Fayyad, Alisar Hasan

Fotograf Salama Abdo, Mohammad Eyad, Samer Qweder, Muhammed Khamir Al Shami, Ammar Suleiman

Produsent Kirstine Barfod

Med Amani Ballour, Salim Namour

Spilletid 1t 47m

Språk Arabisk

Undertekst Engelsk

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?