fre. 12.11
20:45 - 22:38
Vika 2
lør. 13.11
15:30 - 17:23
Vika 2
tir. 16.11
17:45 - 19:38
Vika 4

Fikret er en melankolsk, fraskilt mann i 60-åra som lever et selvpålagt ensomt liv i utkanten av Ankara. I 22 år har han vært direktør for landets eldste dyrehage, men når den trues av nedleggelse ser livsverket til Fikret ut til å gå i oppløsning. Det gjør det ikke lettere at en fornøyelsespark finansiert av en gruppe arabiske investorer tar over hele området. Blant dyrene i parken finnes imidlertid et av de siste eksemplarene av den utrydningstruede anatolske leoparden, et nasjonalt ikon som det er svært strenge regler for å flytte på. Når den plutselig forsvinner fra buret sitt på nyttårsaften settes alt brått på vent, og en stor nasjonal jakt settes i gang for å finne den.

Det ligger ulike emosjonelle lag, samfunnskommentarer og spennende regigrep i debuten til den utrolig talentfulle unge filmskaperen Emre Kayış. Jakten på den forsvunne leoparden utvikler seg til en mørk komedie med tydelig kafkaeske trekk, men det er kanskje i portrettet av den eldre, selvforaktende Fikret at Kayış viser en modenhet som er overraskende for en debutant. Det er vel muligens noen likhetstrekk mellom den ensomme gamle leoparden i bur og dyrehagedirektøren som også synger på sitt siste vers. Dette formidler regissøren på en veldig overbevisende måte.


Anatolian Leopard vant FIPRESCI-prisen ved årets utgave av Toronto International Film Festival.

Lasse Skagen

Regissør

Emre Kayış (f. 1984) er født i Ankara. Han studerte jus før han fortsatte med videre studier på London Film School. Kayış har tidligere laget kortfilmen The Translator (2015), og Anatolian Leopard er hans første spillefilm.

Denne filmen inngår i

Nye stemmer

Originaltittel Anadolu Leopari

Land Tyrkia, Tyskland, Danmark, Polen

År 2021

Regissør Emre Kayış

Manusforfatter Emre Kayış

Fotograf Nick Cooke

Produsent Olena Yershova

Med Uğur Polat, Ipek Türktan, Ezgi Gör, Tansu Biçer

Produksjonsselskap Tato Film, Asteros Film

Distribusjon Luxbox

Spilletid 1t 53m

Språk Tyrkisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.