tir. 16.11
17:00 - 21:25
Vika 2
ons. 17.11
17:15 - 19:10
Vega 3
lør. 20.11
18:00 - 19:55
Vika 3

Et kynisk politisk maktspill står i fokus for den danske dokumentaristen Camilla Nielsson. Hun fikk være flue på veggen mens den zimbabwiske opposisjonspolitikeren Nelson Chamisa drev valgkamp i håp om på å vinne det første frie valget i Zimbabwe på flere tiår. I 2017 ble landets mangeårige diktator Robert Mugabe tvunget til å gå av etter et militærkupp, og landets visepresident Emmerson Mnangagwa ble midlertidig innsatt som landets nye sjef. Folk tok til gatene i store masser for å feire utsiktene til demokrati og nye, frie valg. Blant dem var den unge opposisjonspolitikeren Chamisa fra partiet MDC Alliance, som samlet et team og satte i gang sin egen valgkamp. Til tross for korstog mot korrupsjon og fattigdom med folkets støtte, skulle det vise seg vanskeligere for kandidaten å kjempe mot innarbeidede maktstrukturer enn han kunne forestille seg.

Danske Camilla Nielsson har også rettet kameralinsen mot Zimbabwe, i dokumentaren Democrats (2015). Med alle sine kontakter i landet og dype forståelse for emnet, lager hun en oppsiktsvekkende nærstudie av et universelt politisk maktspill. Hun har også unik tilgang til utfordreren Chamisas indre sirkel. På mesterlig vis formidler hun intensiteten i de politiske prosessene, og ikke minst frykten og utryggheten som følger når de som sitter med makta er villige til å bruke vold og pressmidler for å beholde styringen.

Lasse Skagen

Regissør

Camilla Nielsson (f. 1977) er en er en prisbelønnett uavhengig filmskaper med base i København. Hennes arbeid strekker seg over geografi og temaer: fra trilogien om barns rettigheter med Good Morning Afghanistan (2003), Durga (2004) og The Children of Darfur (2006), til byråkrati og trafikkplanlegging i komedien Mumbai Disconnected (2009). Hennes første dokumentarfilm, Democrats (2014), fikk mer enn 25 internasjonale priser og nominasjoner. President (2021) hadde verdenspremiere på Sundance Film Festival, hvor den vant World Cinema Documentary Special Jury Award for Vérité Filmmaking.

Denne filmen inngår i

DOK:SØR

Land Zimbabwe, Danmark, Norge, USA

År 2021

Regissør Camilla Nielsson

Fotograf Henrik Bohn Ipsen

Produsent Joslyn Barnes, Danny Glover, Anne Köhncke, Thandiwe Newton, Anita Rehoff Larsen, Signe Byrge Sørensen

Med Nelson Chamisa

Produksjonsselskap Final Cut for Real, Sant & Usant

Spilletid 1t 55m

Språk Sjona

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Format DCP

Aldersgrense 15

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?