fre. 12.11
18:30 - 20:10
Vika 4
man. 15.11
20:15 - 21:55
Vika 4

Kamila Andini sin debutfilm The Mirror Never Lies følger Pakis, ei ung jente fra den sjønomadiske bajau-minoriteten i Indonesia. Far til Pakis er tapt på havet, og moren hennes sliter med å få endene til å møtes i hans fravær. Uten noe ordentlig svar på hvor faren hennes er, og dermed ute av stand til å akseptere at han er borte, strever Pakis med å håndtere sin nye tilværelse og forholdet til moren. Når en fremmed kommer til den lille fiskerlandsbyen deres for å forske på delfiner og leier seg et rom hos dem, blusser konflikten opp.

Med det direkte blikket til ei ung jente, ledsaget av en overbevisende prestasjon fra den unge hovedrolleinnhaveren Gita Novalista, gransker filmen det personlige dramaet som utspiller seg på havets scene. Den sakte, men sikre strupingen av fiskerfolkets levevis gjennom forurensningen av verdenshavene er også et sentralt tema. Med storslåtte sjølandskaper vever Andini et behersket, melankolsk bilde av mikrokosmoset i en bajau-landsby. Havet er som en egen rollefigur å regne – sjelden ute av syne, både som sted og sentral metafor. Som havet er også alt annet i konstant endring. Noen av disse endringene er vonde og irreversible: En forelders død. Ødeleggelse av økosystem. Å vokse opp. Imidlertid vil The Mirror Never Lies også minne oss på at havet binder oss sammen, og gjennom samhold finner vi styrke.

Elisabeth Aslesen

Regissør

Kamila Andini (f. 1986) er en prisvinnende indonesisk filmskaper som raskt har etablert seg som en sterk stemme i hjemlandets filmindustri. Ved fjorårets Film fra Sør-festival ble alle hennes langfilmer vist, deriblant Yuni, som hadde sin verdenspremiere til strålende kritikker ved Toronto International Film Festival i 2021.

Denne filmen inngår i

Regissørportrett: Kamila Andini

Originaltittel Laut Bercermin

Land Indonesia

År 2011

Regissør Kamila Andini

Manusforfatter Kamila Andini, Dirmawan Hatta

Fotograf Rahmat Syaiful

Produsent Garin Nugroho, Devy Wildasari Suradji

Med Atiqah Hasiholan, Reza Rahadian, Gita Novalista

Produksjonsselskap SET Films Workshop

Spilletid 1t 40m

Språk Indonesisk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?