man. 14.11
17:30 - 19:27
Vika 2
ons. 16.11
18:15 - 20:12
Vega 2
tor. 17.11
21:00 - 22:37
Vega 2

«Når den majestetiske kondoren ikke føler seg nyttig lenger, forbereder den sin egen død» - Virginio.

Med verdenspremiere på Sundance, der den vant juryprisen, har Utama fortsatt å sanke priser overalt hvor den har blitt vist. Sist på Transilvania filmfestival, der den fikk hovedprisen og publikumsprisen. Lagt til en liten landsby i den Bolivianske delen av Altiplano er debutfilmen til Alejandro Loayza Grisi en innertier på første forsøk, og et utsøkt og finstemt filmbrev fra en regissør vi vil se mye mer av i årene som kommer. Filmen er valgt ut som Bolivias Oscar-kandidat.

Virginio er en aldrende Quechua-bonde på det Bolivianske høylandet som hver morgen, året rundt, gjeter sine lamaer over store avstander. Men jorda er knusktørr og den intense sola tærer stadig mer på kreftene til den gamle bonden. Hjemme i huset gjør kona Sisa sine daglige sysler, som inkluderer en daglig tur for å hente vann i landsbyen. Men den nedlagte gruvedriften fra et selskap har også gjort vanntilførselen der vanskelig. Når deres barnebarn Clever kommer på besøk, så er det for å få dem med seg hjem til byen. Det sitter imidlertid langt inne for det eldre ekteparet å dra.

Regissør Grisi har bakgrunn som fotograf noe man tydelig ser i de utrolig vakre panoramabildene fra høyslettene. Filmen sender tankene til westernfilmens storheter som John Ford og Sergio Leone. Samtidig med å være et dagsaktuelt innspill i klimadebatten – i skildringen av konsekvensene av ekstrem tørke i fantastisk vakre områder – så maler den også et kjærlig, nært og velfortalt bilde av et ektepar som opplever at deres felles historie og livsverk nærmer seg slutten.

Lasse Skagen

Regissør

Alejandro Loayza Grisi er utdannet som fotograf og har tidligere arbeidet på dokumentarserien Planeta Bolivia og en rekke kortfilmer, blant annet Aicha, Dochera og Polvo. Hans første kortfilm som regissør Laberinto kom i 2017, før han skrev og regisserte Utama som kom ut i 2022.

Denne filmen inngår i

Nye stemmer Fokus: Klima, regnskog & urfolk PUBLIKUMSPRISEN

Originaltittel Utama

Land Bolivia, Uruguay, Frankrike

År 2022

Regissør Alejandro Loayza Grisi

Manusforfatter Alejandro Loayza Grisi

Fotograf Barbara Alvarez

Produsent Frederico Moreira, Marcos Loayza

Med José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Félix Ticona, Santos Choque

Spilletid 1t 37m

Språk Spansk

Undertekst Engelsk

Sjanger Drama

Format DCP

Aldersgrense A

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Relaterte gjester

Hva med disse filmene?