lør. 11.11
17:30 - 20:04
Colosseum 1
Åpningsfilm UTSOLGT

Etter å ha flyttet til en ny by, føres en gutt inn i en magisk verden med en snakkende gråhegre når han kommer over et forlatt tårn.

VISNINGEN ER UTSOLGT.

Filmen har norgespremiere den 24. november. Det er mulig å kjøpe billetter, oversikt over visninger finner du enklest her.

Da kongen av det berømte animasjonstudioet Studio Ghibli i 2013 annonserte at hans nye film Vinden Stiger ble hans siste, gikk det et hjertesukk av sorg blant fans over hele verden. Regissøren bak mesterverker som Chihiro og Heksene og Min Nabo Totoro. Inntil ryktene begynte å svirre i 2016 at han hadde laget 20 minutter av et storyboard på en ny film, løst basert på romanen How do you live? skrevet av forfatteren Genzaboru Yoshino. Så ble den nye filmen lansert i Japan tidligere i år uten noen som helst form for markedsføring i forkant, og ble hans best besøkte film noensinne. Det sier mye om hva vi har i vente, i en film som omtales som hans mest personlige og visjonære film så langt.

Som i Vinden Stiger tas vi med tilbake til den 2.verdenskrig, hvor vi møter 12-åringen Mahito. Han våkner nattestid opp i sin egen seng av folk som skriker utenfor rommet hans, og det viser seg at sykehuset hans mor jobber i er rammet av en stor brann. Han iler til sykehuset, men vet allerede innerst inne at hun er borte. I tiden etter tragedien bestemmer hans far seg for å flytte til landsbygda og gifte seg på nytt med morens yngre søster. I Mahito vokser imidlertid et sort hull seg stadig større, og gjør ham sint og frustrert over seg selv. Han passer ikke inn på sin nye skole, og ender opp med å gå sine egne veier. En helt ny verden åpenbarer seg imidlertid når en gråhegre, som har fulgt ham siden han flyttet til det nye stedet, forteller ham at hans mor fortsatt lever. I et mystisk tårn, som ikke ligger så langt fra der han bor, kan svarene ligge.

Visuelt og fortellermessig er dette Miyazaki på sitt aller beste; med farger, billedkomposisjoner, musikken til storkomponisten Joe Hisaishi, og alle de personlige lagene i historien, som virkelig appellerer til en rik emosjonell opplevelse for deg som tilskuer. Dette blir uten tvil årets filmopplevelse.

Lasse Skagen

Regissør

Hayao Miyazaki (f. 1941) er blant de aller største innen japansk animasjon, og har hatt enorm innflytelse verden over. Filmene hans har blitt globale fenomener. Min nabo Totoro (1988), Chihiro og heksene (2001), Det levende slottet (2004), Ponyo på klippen ved havet (2008) er bare noen av filmene som kan nevnes blant en lang rekke Miyazaki-klassikere.

Denne filmen inngår i

ÅPNINGSFILM

Originaltittel 君たちはどう生きるか (Kimitachi wa Dō Ikiru ka)

Land Japan

År 2023

Regissør Hayao Miyazaki

Manusforfatter Hayao Miyazaki, Genzaburô Yoshino

Fotograf Atsushi Okui

Produsent Toshio Suzuki

Med Soma Santoki, Masaki Suda, Aimyon, Yoshino Kimura, Shōhei Hino, Ko Shibasaki, Takuya Kimura

Produksjonsselskap Studio Ghibli

Distribusjon Arthaus

Spilletid 2t 4m

Språk Japansk

Undertekst Norsk

Sjanger Animasjon, Drama, Eventyr

Format DCP

Aldersgrense 9

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?