søn. 19.11
16:00 - 18:06
Vega 3

I VINDEN STIGER møter vi Jiro som drømmer om å fly, men som dessverre er ekstremt nærsynt. I nok en visuelt vakker, dynamisk og elegant animasjonsklassiker, forteller mester filmskaperen Miyazaki en historie om selvoppofrelse og lidenskap.

Inspirert av den italienske flydesigneren Caproni setter Jiro alt inn på å lage flygende kunstverk. Talentet hans for aerodynamikk blir snart oppdaget, og i 1927 får han jobb på en av Japans ledende flyfabrikker. Jiro treffer den vakre Nahoko under ekstreme forhold. De møtes på et tog som sporer av under det store Kanto-jordskjelvet i 1923. Begge overlever, men forsvinner fra hverandre i de harde årene med depresjon og epidemier som følger i jordskjelvets kjølvann. Skjebnen fører dem sammen igjen, men lidenskapen settes på prøve. Vinden stiger bygger på faktiske hendelser og personer, og er et spennende historisk drama om et land som forsøker å reise seg fra de tøffe tidene, men som stuper rett inn i en ny verdensomspennende krig. Den er samtidig en rørende og varm kjærlighetshistorie fortalt av en mester-regissør.

Arkiv (Film fra Sør 2013)

Regissør

Hayao Miyazaki (f. 1941) er blant de aller største innen japansk animasjon, og har hatt enorm innflytelse verden over. Filmene hans har blitt globale fenomener. Min nabo Totoro (1988), Chihiro og heksene (2001), Det levende slottet (2004), Ponyo på klippen ved havet (2008) er bare noen av filmene som kan nevnes blant en lang rekke Miyazaki-klassikere.

Denne filmen inngår i

MIYAZAKI-RETROSPEKTIV

Originaltittel 風立ちぬ (Kaze Tachinu)

Land Japan

År 2013

Regissør Hayao Miyazaki

Manusforfatter Hayao Miyazaki

Fotograf Atsushi Okoi

Produsent Toshio Suzuki

Med Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima, Masahiko Nishimura, Morio Kazama, Keiko Takeshita, Mirai Shida, Jun Kunimura, Shinobu Otake, Nomura Mansai.

Produksjonsselskap Studio Ghibli

Distribusjon Arthaus

Spilletid 2t 6m

Språk Japansk

Undertekst Norsk

Sjanger Animasjon, Drama

Format DCP

Aldersgrense 6

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?