«678 Kairo» - finstilt feministisk manifest av mannlig regissør

«Når så vi sist en egyptisk film på norske kinoer? Når så vi sist en enkel men god, rasende, viktig og rørende film fra Egypt?»

Det er VGs Jon Selås som stiller spørsmålet i sin anmeldelse av kinoaktuelle 678 Kairo. Svaret er vel «ytterst sjelden», og nettopp det er motivasjonen bak vår satsing Filmpoolen der vi i samarbeid med blant annet Arthaus, NRK og filmfestivalene i Bergen og Tromsø hvert år velger ut tre filmer som sikres kino-, tv- og festivalvisning. Tidligere filmer som er blitt importert til Norge via Filmpoolen er blant annet Asghar Farhadis Nader og Simin - et brudd, Shirin Neshat og Shoja Azaris Kvinner uten menn og Apichatpong Weerasethakuls Gullpalme-vinner Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv.

«Finstilt feministisk manifest av mannlig regissør.» kaller Aftenposten 678 Kairo, og trekker paralleller til vår egen hovedstad: «Salget av forsvarsspray og voldtektsalarm økte kraftig under fjorårets voldtektsbølge i Oslo. 678 Kairo skildrer en enda mer kontant metode, nemlig nålestikk mot kjønnsorganene. Filmen handler om en ung, egyptisk kvinne som griper til hårnålen når hun blir utsatt for den berømmelige tafsingen på Kairos busser. Hun aksjonerer på buss nummer 678, derav tittelen. Nålestikkene skaper store nyhetsoppslag, med påfølgende politijakt og pågripelse av gjerningskvinnen.»

678 Kairo er et etterlengtet innlegg i den offentlige egyptiske debatten, og gir et innblikk i et Egypt du sjelden hører noe om. Se den på kino over hele landet nå!