Bli kjent med årets gjester

Velkjente regissører og samfunnsaktører, aktuelle debatter og en stumfilmkonsert som har gått for fulle saler verden over. Les om noen av årets gjester og arrangementer her.

Den verdenskjente musikeren og komponisten Nitin Sawhney kommer for å spille egenkomponert musikk til stumfilmen A Throw of Dice (1929) av den tyske regissøren Franz Osten. Sawhney har fått med seg Oslo-Filharmonien på en forestilling som har gått for fulle saler verden rundt.

Fra A Throw of Dice

Møt fire av våre hovedgjester

I år som i fjor, blir fire anerkjente regissører presentert med hvert sitt retrospektiv på tre filmer.

«En film kan ikke forandre verden, men en film kan forandre et menneskes liv» mener den marokkanske regissøren Faouzi Bensaïdi. Han kommer til Oslo med sin nyeste film Death for Sale (2011). For sin originale refleksjon over film noir-genren, de visuelle og estetiske kvalitetene og for å gi et portrett av unge arabere ved utbruddet av den arabiske våren vant filmen pris under årets festival i Berlin. I tillegg vises WWW: What a Wonderful World (2006) og debutfilmen A Thousand Months (2003).

Fra Death for Sale

«Kvinnene gjorde meg interessert i europeisk filmkunst» avslører den anerkjente thailandske regissøren Pen-Ek Ratanaruang. Delvis vokste han opp i New York, hvor han også fikk øynene opp for kunst, film og musikk, og hvor han har funnet mye inspirasjon til egne prosjekter. To av hans tidligere filmer, Ploy (2007) og Last Life in the Universe (2003) har allerede blitt vist på norske kinoer. Nå kommer han med sin siste; film noir-trilleren Headshot (2011).

Fra Headshot

«Jeg fokuserer aldri på det visuelle, alle avgjørelser handler om å få scenene til å funke» sier den indonesiske horror-regissøren Joko Anwar. Det unge talentet regnes blant de mest interessante stemmene innen nyere asiatisk film, og Sight and Sound har kalt Anwar for den smarteste asiatiske filmskaperen i vår tid. Anwars siste film er Modus Anomali (2012), en blodig og beksvart affære med brå vendinger og skjelvende kameraføring som gir assosiasjoner til både Funny Games og Blair Witch Project. Modus Anomali blir vist sammen med Anwars tidligere filmer Forbidden Door (2009) og Dead Time: Kala (2007) under årets festival.

Fra Modus Anomali

«Jeg tror film må være et speil for vårt eget samfunn, og på en måte skaper jeg film først og fremst for chilensk publikum.» forteller Andrés Wood, en av Chiles ledende regissører. Hans siste film Violeta Went to Heaven (2011) er et eksperimentelt portrett av folkesangeren Violeta Parra, ofte bare kalt ”Chiles Edith Piaf”. Filmen vant juryprisen under Sundance tildligere i år. Fra Wood får vi også de prisbelønnede filmene The Good Life (2008) og Machuca (2004).

Fra Violeta Went to Heaven

Fra politisk kunst til politisk opprørskrig

Digitalalderens største dissident, Ai Weiwei, viser fingeren til hjemlandet Kina og slår an tonen i årets Det kritiske Rom – Film fra Sørs film- og debattforum. Kunst, opprørskrig og vann er stikkord for årets fem arrangementer.

Dokumentaren Ai Weiwei: Never Sorry viser hvordan kunstneren bruker sosiale medier for å nå ut til sitt publikum. Som motsvar har kinesiske myndigheter stengt bloggen hans, banket ham opp, fengslet ham og gitt ham husarrest. Samtidig med Film fra Sør-festivalen viser både Kistefos-museet og Kunstmuseene i Bergen utstillinger av hans verker. I Det kritiske rom er Helle Vaagland (NRK) ordstyrer når John Peder Egenæs (Amnesty), Liv Tørres (Norsk Folkehjelp), Tore Slaatta (UiO) og Nicolai Strøm-Olsen (Kunstforum) diskuterer ytringsfrihet, kunst, makt og ansvar. Hvordan kan norske organisasjoner bruke digitale medier og politiske kunstnere for å nå ut med sine budskap?

Fra politisk kunst til politisk opprørskrig – i den ferske dokumentaren Dagbok fra en revolusjon ser vi den libyske revolusjonen i sidespeilet. Den norske filmskaperen Nizam Najar reiste til Libya for å kjempe mot Gaddafi, sammen med militslederen Al Siddiq Muftah Al Fitori og frontlinjekommandant Muftah Kusbha. Alle tre møter opp i Det Kristiske Rom for å snakke om situasjonen i Libya og veien videre.

En av våre viktigste ressurser, vann, er et nøkkelord for to av årets debatter. Cao Hamburgers spillefilm Xingu viser Villas Boas-brødrene kamp på 1930-tallet som bidro til å bygge en nasjonalpark for Amazonas-indianerne. Gigantiske damprosjekter planlegges i Xingu-elven. Utviklingsminister Heikki Holmås (SV), Lars Løvold (Regnskogfondet) og Verana Glass (Xingu Alive Forever Movement) møter til samtale om urfolksterritorier versus klassiske nasjonalparker. Etter visningen av Last Call at the Oasis inviterer vi dessuten bl.a. Jørgen Magdahl (Fivas), Jason Miklian (Prio) og Susanne Hyllestad (Kirkens Nødhjelp) til diskusjon om problemer og mulige løsninger knyttet til vår viktigste ressurs: vannet.

Bli litt klokere, bli litt gladere, bli litt sintere, bli litt lykkeligere; les hele Film fra Sør-programmet her.