Det kritiske rom - engasjerende debatter og knallsterke filmer

Det kritiske rom ønsker å ta pulsen på samfunnsdebatten, og i år har vi plukket ut noen spennende temaer. Debattforumet ville ikke eksistert uten regissører som tør å fortelle de vanskelige historiene, men felles for årets filmer er en letthet i formen som vil appellere til mange. Vi håper at alle ser sitt snitt til å se god film, etterfulgt av den gode samtalen under årets festival.

On a Trail of Vanished Blood:

Den indiske dokumentarfilmskaperen Iffat Fatima, har i flere år fulgt en NGO i Kashmir, Association of Parents of Disappeared Persons (APDP). Organisasjonen kjemper for å få svar på hva som har skjedd med deres menn og sønner som er tatt av hæren og forsvunnet. Kvinnene i APDP demonstrer hver måned i hovedstaden Srinagar og krever svar på hvor deres familiemedlemmer er, og hva hæren har gjort med dem. Filmen er en poetisk skildring av kvinnenes sorg, håp, lengsler, og deres modige kamp for menneskerettigheter. Vi inviterer til en samtale om Kashmir-problemet mellom filmens regissør og et utvalg gjester. ls Arrangementet er støttet av IWART, UD-refleks og Fritt Ord.

Filmen har aldersgrense 15 år.

Ai Weiwei: Never Sorry:

Den digitale revolusjonen inspirerer mennesker og visker ut grensene mellom kunst og politikk. Hvordan kan kunsten bygge broer eller eventuelt rive dem ned. Har internett tatt over for museene, og hva har dette å si for den nye museumsbesøkende? Hvordan kan norske organisasjoner bruke digitale medier og politiske kunstnere for å nå ut med sine budskap. Helle Vaagland (NRK) leder en samtale m/bl.a. John Peder Egenæs (Amnesty), Liv Tørres (Norsk Folkehjelp), Tore Slaatta (UiO) og Nicolai Strøm-Olsen (Kunstforum).

Last Call at the Oasis:

Vann; kilden til alt liv er også kilden til mange globale konflikter. Bruker vi opp den siste rest av vann vi har? Jessica Yus film Last Call at the Oasis danner bakteppe for en samtale rundt det verdensomfattende problemet. Utenfor Norge skjerpes frontene, og det er bare et tidsspørsmål når vi må ta stilling til hvordan veien videre skal se ut for oss alle. Vi inviterer til høyaktuell debatt med bl.a. Jørgen Magdahl (Fivas), Jason Miklian (Prio) og Susanne Hyllestad (Kirkens Nødhjelp). Debatten arrangeres i samarbeid med Blå Oktober.

Diary from the Revolution:


Hvor går Libya, ett år etter Gaddafis fall? Filmskaperen Nizam Najar dro fra Norge tilbake til Libya for å bevitne frigjøringen av sitt hjemland. I Diary from the Revolution ser vi hvordan Nizam kjemper sammen med opprørerne mot Gaddafi, men senere oppdager at deres ideer om demokrati etter Gaddafi ikke helt samsvarer med hans egne. Vi inviterer to av filmens hovedpersoner; militsialederen Al Siddiq Muftah Al Fitori og kommandanten Belaeed Muftah Kusbha til samtale med Nizam Najar, om situasjonen i Libya og veien videre.

Denne filmen har aldersgrense 15 år.