Festivalen er i gang!

Vi markerer åpningen av festivalen med digitale åpningstaler og en hilsen fra festivalledelsen. Fyll glasset og bli med på en litt annerledes festivalåpning!

Velkommen til 30-års jubileum i digital drakt

Vårt gamle gode slagord «Se verden fra en annen vinkel» har alltid føltes treffende. Film fra Sør har i årevis forsynt Oslo-publikummet med nye vinkler og blikk på både verden og filmen. Film fra alle tenkelige og utenkelige land har gjennom festivalen vår funnet veien til en kino nær deg, og vi har bidratt tungt med å synligjøre og løfte verdensfilmen inn i norske kinosaler og publikums bevissthet. Til glede for et svært bredt sammensatt publikum.

Gjennom årene har vi vist film for både de med bred og smal smak, for de særeste cineaster eller de mest ihuga globetrottere, for de politisk engasjerte og for de som bare vil drømme seg bort. Drivkraften vår har vært å løfte fram film som i ulike former og fasonger speiler deler av vår brokete og mangefasetterte verden.

Vi har lenge planlagt for et jubileumsår som skulle være noe helt spesielt; en skikkelig feiring av at vi i tredve år har vært med på å berike Oslos kulturliv og bidratt til å gjøre byen litt større og mer inkluderende. Og spesielt har det jo blitt, om enn på enn helt annen måte enn vi kunne forestilt oss! Virkeligheten overgår som kjent enhver fiksjonsfortelling, og vi, som resten av verden og kulturlivet, har måttet omstille oss.

I stedet for å ønske dere hjertelig velkommen til den 30. Film fra Sør-festivalen i kinosalens lune mørke – med rød løper, blomster, åpningstaler, kunstneriske innslag og musserende i glasset etter åpningsfilmen – inviterer vi dere nå med på en digital reise i filmer fra sør. For første gang er festivalen tilgjengelig for publikum over hele landet, og akkurat det synes vi er veldig flott!

Nå kan du strømme deg bort døgnet rundt fra din egen sofakrok, og vi håper at veldig mange vil ta turen inn i vår digitale festivalverden. Film er best på kino, men ikke så verst fra din egen stue heller, når verden er som den er akkurat nå!

Vi ønsker både trofaste gamle festivaltravere, og ikke minst nye publikummere fra hele landet, hjertelig velkommen til et dypdykk i film fra Asia, Latin-Amerika og Afrika.

Lasse Skagen, kunstnerisk leder, og
Åse Meyer, daglig leder i Stiftelsen Festivalkontoret.

En hilsen fra Oslos ordfører

Oslos ordfører, Marianne Borgen gleder seg til Film fra Sør. Se hennes hilsen til festivalen:

En hilsen fra kulturbyråden

Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, skulle stå for den offisielle åpningen av festivalen på Vika kino i kveld. Her er hans åpningstale til festivalen: