Fra bok til film

I Mahfouz’ filmer vekkes de egyptiske smugene, husene, palassene og moskéene til live, sammen med menneskene som lever i og blant dem. Under årets Film fra Sør-festival viser vi to filmer basert på hans bøker, samt Between Heaven and Earth som ble skrevet spesielt for filmlerretet.

Den sør-afrikanske forfatteren Nadine Gordimer kaller ham «one of the greatest creative talents in the realm of the novel in the world». Mahfouz regnes for å være en av de første moderne forfattere av arabisk litteratur som utforsket temaer fra eksistensialismen. I tillegg til at en rekke av romanene hans har blitt filmatisert, har han forfattet mer enn 25 manus. På årets Film fra Sør-festival kan du se filmatiseringen av to av hans romaner; The Hunger (basert på romanen The Harafish) og Palace Walk, samt Between Heaven and Earth, som ble skrevet spesielt for filmlerretet i samarbeid med regissøren Salah Abu Seif.

Palace Walk er første bind i Mahfouz’ kjente Kairo-trilogi, med navn fra gater i Egypt, og hvor handlingen utspiller seg i den delen av byen hvor forfatteren selv vokste opp. Trilogien utforsker middelklassetilværelsen i Kairo mellom to verdenskriger, og gir oss et unikt innblikk i det egyptiske samfunnet på denne tiden. I Palace Walk møter vi patriarken Al-Sayyid Ahmed Abdul Jawad, som kontrollerer sin familie med jernhånd. Året er 1919 og første verdenskrig er nettopp over. Nesten hundre år før den arabiske våren portretterer filmen et Egypt på randen av revolusjon, både politisk og sosialt. Konflikt og maktkamp utspiller seg på ulike nivåer i samfunnet, i storpolitikken og innen familien. Tradisjoner vakler og samfunnet er i endring. Filmen evner på mesterlig vis å fange både de store linjene og de mindre strukturene i sitt portrett av en egyptisk familie.

Også The Hunger går politikk og familiestrukturer hånd i hånd. Filmen er et tidløst melodrama basert på episoder fra Mahfouz’ roman The Harafish, og omhandler to brødre som velger to ulike retninger i livet. Den ene lar seg blende av prestisje og materiell velstand, mens den andre heller følger idealismens sti. Som romanen foregår filmen på 1800-tallet, men tematikken har ikke mindre relevans i dag. Med en oppdiktet fortid som bakteppe, blir nyere diktatorer indirekte kritisert.

Siste film ut i årets Litteratur og Film-seksjon, Between Heaven and Earth, skrev Mahfouz spesielt for filmlerretet, sammen med regissør Salah Abu Seif. Seif var den første til å filmatisere Mahfouz’ romaner, og hele 17 av hans filmer er basert på arabisk litteratur. En gruppe mennesker sitter fast i en heis i 90 minutter. De er alle representanter fra det egyptiske samfunnet på 50-tallet, og filmen fremviser et bredt spekter av karakterer: Vi møter en filmstjerne, en tyv, en gal mann, en kokk og en gravid kvinne; mennesker som etter all sannsynlighet ikke frekventerer de samme kretsene, og som ville hatt liten sjanse til å møtes på naturlig vis. Heisstansen tvinger frem en interaksjon mellom dem, og blir samtidig et bilde på samfunnet som helhet.

Dette er filmene for deg som elsker å lese, og som setter pris på å bli klokere på verden i møte med film og litteratur. Om du i tillegg er fascinert av Midtøsten og har fulgt med på den arabiske våren, er Litteratur og film-seksjonen skreddersydd for deg.