Konsekvensene av narkokrigen

37 000 meksikanske liv, fengsler fulle av kvinnelige smuglere og flere journalister drept enn i Afghanistan. Rachel Seifert er i Oslo for å delta i diskusjonen om sin nyeste film Cocaine Unwrapped.

– Jeg håper publikum setter pris på muligheten for en åpen diskusjon om narkotika, ettersom dette er en frihet som ikke alltid kan tas for gitt, sier Rachel Seifert.

Den britiske journalisten gleder seg til visningen av hennes siste dokumentar Cocaine Unwrapped på Litteraturhuset i kveld kl 18:00. Filmen tar utgangspunkt i rusmiljøer i London og Baltimore, og tar seeren med på en reise til Colombia, Bolivia, Ecuador og Mexico. Fire land som virkelig har fått kjenne på konsekvensene av vestlige forbrukeres etterspørsel etter kokain, og de mange brutale framgangsmåtene for å stoppe produksjonen.

– Jeg ønsker å vise fram den perverse siden av den illegale narkohandelen. Latin-Amerika er kjempeinteressant i dette perspektivet. I dag foregår det brutale kriger mot narkotika i Colombia og Mexico, samtidig som Bolivia, Ecuador og flere andre land forsøker å innføre mer fredfulle virkemidler.
Kokabladet ble forbudt i FNs generalforsamling i 1961. Ti år senere startet president Nixon krig mot narkotika. En krig som fortsatt pågår, og som siden 2006 har tatt 37 000 liv i Mexico. I Colombia slippes det gift over store landbruksområder for å bli kvitt kokaplantene. Problemet er at giften også dreper bananavlinger, kakao, kaffe og alt annet som kommer i veien. I Ecuador er 75% av de fengselsinnsatte kvinnelige «drug mules», som stort sett har smuglet kokain for å spe på små inntekter.
Debatten i etterkant av filmvisningen vil fokusere på journalisters sikkerhet og medienes situasjon i konfliktområder.

– Mexico er i dag et av verdens farligste land for journalister. Reportere som skriver om krigen mellom de rivaliserende narkotikakartellene og den meksikanske staten og militæret er truet på alle kanter. Når flere journalister blir drept i Mexico enn i Afghanistan er det svært vanskelig å få ut kritiske nyheter om dette temaet.

I tillegg til regissøren vil Lars Leer fra Høgskolen i Oslo og Akershus, forlegger og journalist Anders Heger samt Kaja Hundvin fra Latin-Amerikagruppene diskutere filmen med filmskaper og journalist Truls Lie som ordstyrer.

– Krigen mot narkotika er langs de fleste parameter feilslått. Vi må se på alternative strategier i kampen mot illegal narkotikahandel, sier Kaja Hundvin fra LAG Norge, som tror filmen kan gi nordmenn en del aha-opplevelser om sammenhengene i handelen av illegale narkotiske stoff.

– Problemene de har i Latin- Amerika er også vårt ansvar å ta tak i. Uten den tilsynelatende uuttømmelige etterspørselen fra den vestlige verden ville ikke de latinamerikanske landene hatt disse problemene. Jeg tror det er uunngåelig at vi kommer inn på temaet legalisering, men at dette temaet er kontroversielt, sier Hundvin.