Midtøsten uten grenser - fra revolusjonær gnist til brutalt justismord

Bli kjent med årets sideprogrammer! Først ut er Martine Cecilie Vik som guider deg gjennom Midtøsten uten grenser - et program som både rommer den første filmen etter Den arabiske våren og tematisering av konflikter vi alle kjenner fra nyhetsbildet.

Film fra Sør presenterer en krydret, lampeåndmagisk smaksprøve i vårt sideprogram Midtøsten uten grenser; fire utvalgte filmer som reflekterer ulike tendenser blant filmskaperne fra regionen.

Itfaddal! Velbekomme!

Yousry Nasrallah starter moroa med en film om et høyst glødende tema; revolusjonær gnist. Det er uendelig mange trinn i en pyramide, det er det egypterne kjenner på etter overgangen fra revolusjon via militært kupp til tilsynelatende demokratisk valg. Nasrallahs treffende After the Battle forteller historien til heste- og kamelrytterne fra det marginaliserte området Nazlat ved pyramidene. De ble verdenskjent da de ridende angrep de fredelige demonstrantene på Tahrir-plassen, selve hjertet av Kairo. En filmatisk kommentar til revolusjonen, klasseskillet i Egypt og hovednæringen - turisme. Kairo har aldri sett renere ut og hestene aldri danset flottere. Til tross. Ta en titt:




Regissør Ami Livne lærer deg å kjenne konfliktens glemte tredjepart i et minefelt av en film; Sharqiya. Beduinen Kamel søker respekt og rettferdighet mens en bulldoserende statsmakt setter grenser for de tidligere statsløse beduinene, i Negevørkenen i Israel. Beduinene er nomadiske folk som gjennom historien har veltet imperier. Etter at de ble tvangsbosatt er også de blitt avhengige av turisme. - Inviterer de på bålstekt søtpotet, så svarer du ja, takk. Livne forteller om å stå med en fot i hver leir. overmakt og kampen om jorda. For «en beduin er ingenting uten sitt land». I bunn og grunn er det jord Israel-Palestina konflikten handler om når du skreller av det religiøse skallet. Et seigt skall å komme gjennom.

Litt Midtøsten for dummies; Iran er persisk og ikke arabisk. Stor forskjell. Khosro Masoumi serverer med The Bear et sjeldent innblikk i iranernes hverdagsliv. Filmen er et trekantdrama under snødekte, tåkelagte fjell, hvor tilbakevendte Noureddin finner sin elskede kone gift på nytt. Masoumi får tydelig fram kontrastene mellom menn som tenker med hodet og menn som tenker med hjertet, og viser oss en del av Iran vi sjelden ser i media; det hverdagslige samspillet innad i familien. Ikke en ayatollah i sikte, ikke et atomkraftverk å se.

Familien er selve sirupen i den arabiske kulturen, og som vi oppdager i Susan Youssefs Habibi, er det ikke bare bare å trosse den. Habibi er noe så sjeldent som en film fra den hermetisk lukkede Gazastripen, bygget på skuespillet Majnon Layla («Gærningen og Layla»), den arabiske verdens Romeo og Julie. Youssef portretterer familiens virkelige makt i ekteskapsanliggender i det palestinske samfunnet. Samfunnets normer versus kjærligheten; en tidløs beretning:

- Adaptert til dagens situasjon på Gaza, blir den skremmende aktuell i tillegg til at den viser universelle temaer og evigvarende historier som finnes i den gamle kulturarven i Midtøsten, sier programkoordinator Kristian Takvam Kindt om filmen. Her er filmens trailer:





Roschdy Zem gir en knehøne til feilslått integrasjon og dårlig skjult rasisme i den algeriske thrilleren Omar Killed Me, basert på det mest kjente justismordet i Frankrikes historie. En rik gammel dame blir drept, på veggen står det en feilstavet beskjed skrevet i hennes eget blod. Hvem andre enn den marokkanske gartneren kan ikke sine kasus? Zem har laget en superaktuell film som setter flomlys på integrasjon av muslimer og innvandrere i Europa, eller mangelen på sådan. Er det rart Paris’ forsteder blusser opp?

- Nær ved å bli Oscar-nominert for beste utenlandske film… en flodbølge av en film fra Algerie, som går til angrep på den franske selvfølelsen, og trekker frem hvor dårlig den franske staten har behandlet og fortsatt behandler algeriere, sier Takvam Kindt om valget av filmen i årets Midtøsten uten grenser-seksjon.
- Kristian Takvam Kindt

Se alle filmene, så kan du forskjellen på en burka, niqab og en chador på neste Midtøsten-quiz!



Klikk deg hit for å se oversikten, se trailere og lese alle omtalene til sideprogrammet Asiatiske visjoner.