Oslos underverden - Haram
Mandag 13. oktober inviterte Film fra Sør til filmvisning, regissørbesøk og diskusjon i forbindelse med visningen av den nye norske filmen Haram. Visningen var en del av Re:View Norden programmet som fokuserer på filmer og filmskapere som speiler vårt mangfoldige samfunn, og inviterer til dialog og diskusjon rundt temaer som identitet, kultur og tilhørighet.
Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen står bak filmen som er en hevnhistorie lagt til et gangstermiljø i hovedstaden med den småkriminelle Omar som hovedperson i fortellingen. Det handler om æresbegrepet i det norsk-pakistanske miljøet, og konsekvensene dette kan gi for familier og enkeltindivider. Noe søsteren til Omar har fått føle på kroppen.
Regissøren er opptatt av denne problematikken og ønsker å sette fokus på det gjennom sine filmprosjekter, og gjerne få i gang en debatt. Filmen er laget utenfor støttesystemet på dugnad, med et minibudsjett som er egenfinansiert. Skuespillerne i filmen har vært med på å utvikle manuset med utgangspunkt i en rammehistorie ved improvisasjon, og har sterkt bidratt til å forme filmen.
Regissøren kom til en ganske fullsatt visning med to av sine skuespillere for å snakke om Haram og dens tematikk. Mange i salen hadde spørsmål til Rolfsen om temaet og gangsterfilmen han hadde laget, og han svarte med utgangspunkt i sine personlige erfaringer og filmen. Vi tok en prat med noen fra publikum etterpå om visningen og temaet.
Publikummer Nina Wang syntes filmen var veldig intens og hun satt i spenning hele tiden. Spørsmål rundt etniske stereotypier dukket opp i diskusjonen etter filmen, Wang synes dette kommer an på hva slags briller man har på når man ser Haram. En gangsterfilm vil nødvendigvis inneholde gangstere.
Pascale Hendriks var imponert over at filmskaperen hadde klart å lage en film på tre måneder kun med egne midler, og at han ikke lot sin kreativitet bli begrenset av tilskudd og penger. En norsk gangsterfilm er noe unikt, på samme måte som man har mafia-film eller amerikansk gangsterfilm. Hendriks ser at filmen kan bygge oppunder stereotypier men mener også at en gangsterfilm kun er en film. Hun sier at redselen for stereotypiene ikke er grunn til ikke å lage denne type sjangerfilm.
Wang vil anbefale filmen fordi den både er spennende og uforutsigbar, og Hendriks mener filmen er en potensiell eksportvare.
En annen publikummer i salen, Line Begby synes filmen var veldig bra. Den svarte til forventningene. Hun synes filmen til en viss grad underbygger de etniske stereotypiene, men er enig med regissørens utsagn om at lager du en film om to - tre mennesker fra samme miljø, så blir det en generalisering. Filmen tar opp reelle problemstillinger, og Begby mener at jo mer man kaster lys på disse problemene og får debatt, jo bedre er det.
Debatten fortsatte utenfor kinosalen blant de frammøtte, og regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen har i så måte lykkes med å skape meninger og debatt med sin film Haram.