Sør-film på skolen

Film fra Sørs festivalprodusent Pia Schenk Jensen var på plass da Den kulturelle skolesekken hadde programslipp på DogA i Oslo. Film fra Tyrkia, Kurdistan og Mexico er valgt ut for å gi våre eldste skoleelever kunnskap om situasjonen rundt om i verden.

Salen i Oslos design- og arkitektursenter var fylt av aktører som vil øse sin kulturelle kompetanse over skolebarn- og ungdom i Osloskolen. Lærere på alle trinn summet ivrige rundt for å se hvilke tilbud de gratis kan ta med tilbake til skolen sin.

Inspirerende læring
Film fra Sør jobber for visninger av tre filmer, forløpig ser det ut til å bli; Guerrillasønnen, Almanya – Wilkommen in Deutschland og After Lucia. Skoler i Oslo, Akershus og Vestfold får en unik mulighet til å vise film for sine elever, med tematisk innledning av en fagperson, eller kanskje til og med av regissøren selv.
– Vi er opptatt av å nå ut til et bredt publikum, med å skape forståelse av kulturer som er annerledes enn den norske, og med å bygge toleranse. Da er det viktig å begynne tidlig, sier Pia. Hun tror at denne typen filmvisninger kan inspirere ungdommen og samtidig gi dem et bredere perspektiv på situasjonen i verden.
– Vi er opptatt av å formidle kunnskap om hverdagen og problemstillinger rundt om i verden, og å ta opp globale konflikter på en måte som gjør dem tilgjengelig for ungdom, sier hun.

Film og faglig tyngde
Guerrillasønnen er en svensk-irakisk dokumentarfilm, der regissør Zanyar Adami tar oss med hjem til sin kurdiske familie, bosatt i Stockholm. Zanyar ble som femåring sendt alene til Sverige. Foreldrene tok del i den kurdiske opprørsbevegelsen, og skulle komme etter. I filmen nøstes historien opp, og tar for seg tema som innvandring, identitet, Irak, Kurdistan, bivirkningene av krig og mulikulturalisme.
Almanya – Wilkommen in Deutschland er en tysk-tyrkisk komedie. Regissøren har tegnet et humoristisk bilde av hvordan det er å være tysk, med tyrkisk bakgrunn, og av hva som skjer når bestefar kjøper et hus i Tyrkia og bestemmer at alle sammen skal flytte tilbake. Tema for filmen er innvandring, multikulturalisme og Tyrkia.
I den meksikanske spillefilmen After Lucia blir vi konfrontert med mobbing, ungdomskultur, moral og seksualitet. Alejandra, som nettopp har mistet moren sin i en bilulykke, flytter tilbake til metropolen Mexico City og begynner på et privat gymnas. Hun får raskt nye venner, men etter at hun har sex med en klassekamerat, begynner et helvete. Hva får elever til å oppføre seg bestialsk mot en med-elev, og hvordan kan dette takles?

Filmene innledes av en fagperson eller en representant fra filmproduksjonen, regissøren selv eller en skuespiller. – Dette gir filmopplevelsen en ekstra dimensjon, mener Pia. Erfaring sier at det for ungdom er stort å møte en fra produksjonen, og få stille spørsmål om hvordan filmer blir til. – Like viktig er det å formidle filmens tema. Hvis man blir satt inn i tematikken på forhånd, vil man også se filmen med andre øyne, mener hun.

Nytt prosjekt for skole
For skoler som ikke er del av Den kulturelle skolesekkens tilbud, byr Stilftelsen Film fra Sør på andre muligheter. Norge Rundt viste i fjor to dokumentarfilmer for 14 000 elever i hele Norge, med FN-sambandet som samarbeidspartnere og innledere. I Norge Rundt blir filmer satt i sammenheng med informasjon om FN og globale spørsmål. ”Dette kommer jeg aldri til å glemme”, var tilbakemeldingen fra en elev som hadde deltatt på den første Norge Rundt-visningen i fjor.

Det nyeste prosjektet, som Pia har startet opp sammen med Utviklingshuset i år, er gratis spanskspråklig film med innledninger under høstens festival. Visningene er spesielt rettet mot ungdomsskoleelever og folkehøgskoler.
– Det norske publikum får servert et ensidig nyhetsbilde i mediene. Film fra Sør er opptatt av å gi ungdom en alternativ inngang til kultur og konflikt, og som kan gi et tyngre grunnlag for å reflektere over verden, sier hun.

For mer informasjon om Stiftelsen Film fra Sørs prosjekter for skolen, se her.
Har du spørsmål kan du kontakte oss på [email protected].