Utenfor konkurranse – internasjonale storfilmer med alt fra sukkertanter til proletarbarn

Vi vil her presentere åtte filmer som fortjener å fremheves i et eget program på grunn av deres ypperlige kvalitet. De har allerede hatt stor suksess på internasjonale filmfestivaler og i deres respektive hjemland, og utvalget strekker seg fra absurd og fargesprakende Bollywood sci-fi til sylskarp samfunnskritikk i et Tijuana herjet av narkotrafikk.

I programmet Utenfor konkurranse får du mulighet til å se de siste filmene fra mesterregissører med stor innflytelse på strømningene i filmindustrien. Fire av filmene vil ha gallavisning på Ringen kino med rød løper, gjester og forfriskninger.

Mekong Hotel (Thailand, UK 2012)

«Å se Mekong Hotel er som å sitte på et tog, og se vakre og til tider dramatiske landskaper gli forbivinduet.» En gitarist som plukker på strengene er bindeleddet mellom ulike scener og veves inn i filmens rytme og fremdrift. Her er det stemningen som driver filmen, ikke en handlingsmettet dramaturgi. Thailandske Apichatpong Weerasethakuler en mester til nettopp dette, å la stemningene ta filmene til et sted langt utenfor handlingens logikk. Han mottok i 2010 gullpalmen i Cannes for meditative Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv (2010), og er en gjenganger på festivalen som også har mottatt juryprisen og hovedprisen i programmet Un Certain Regard.

Miss Bala (Mexico 2011)

«Alt Laura drømte om var å vinne den lokale missekonkurransen. Men når hun endelig står der for å bli kronet som Miss Bala er det ikke av glede hun gråter.» Å stole på feil person kan være nok til å vikles inn i Tijunas narkomiljø, og ende opp som en motvillig, hjelpeløs brikke i en blodig virkelighet. Gerardo Naranjos actionthriller blåste hatten av filmkritikerne under årets filmfestival i Cannes med sin sylskarpe kritikk av et samfunn ute av kontroll. Miss Bala er en film cinefile har gått og gledet seg til i månedsvis. Vi inviterer til gallavisning med rød løper på Ringen kino mandag 8. oktober kl. 21.

Warriors of the Rainbow: Seediq Bale (Taiwan 2011)

«Under blodsutgytelsen ligger en følelse av tap, og bevisstheten om at stammens tradisjonelle levemåte går mot slutten. » I Wushe, i det som i dag er Taiwan kjempet opprørere fra Seediq-stammene mot den japanske opprørsmakten. Selv om de kjempet med spyd og macheter mot en overlegen militærmakt og kampscenene er spektakulære og velkoreograferte er det ingen ensidig forherligelse av opprørerne vi blir servert. Regissør Te-Sheng Wei får æren for å ha revitalisert Taiwans filmindustri og dette er den mest ambisiøse derfra til dato. Vi inviterer til gallavisning på Ringen kino lørdag 13. oktober kl. 21.

11 Flowers (Kina, Frankrike 2011)

«Episk skildring om proletarbarnas blodige skjorter i Maos Kina.» Det er av og til de tilsynelatende små detaljene som fører til de store problemene og viser de store linjene i et samfunn. Når lille Han får den ærefulle oppgaven å lede gymnastikkøvelsene havner hele familien i vansker fordi han trenger en ny skjorte til vervet. Dette koster et helt års klesrasjonering. Xiaoshuai Wang har tidligere filmet under pseudonym på grunn av kinesiske restriksjoner og er særlig kjent for å portrettere barn og unge, som i Sølvbjørnvinneren Beijing Bicycle (2001).

Paradis: Kjærlighet (Østerrike, Tyskland, Frankrike 2012)

«Tabu-fest servert på sølvfat. Ulrich Seidl bretter ut middelaldrende kvinners sexturisme i Kenya.» Stereotypien om den mannlige sexturisten i Thailand står for fall. Her er det østerriske «sukkertanter» som trekker mot sol, strender og vakre, unge menn. Alenemoren Teresa finner en ung gigolo som overser hengepupper, celulitter og selvforakt. Dette er den første i en planlagt trilogi fra Seidl, som er kjent for utleverende filmer og for å dissekere menneskjeskjebner på celluloid. Gallavisning på Ringen kino søndag 14. oktober kl. 21.

Joker (India 2012)

«Trodde du at du hadde vokst fra grønne romvesener og fantasier om verdensrommet?» Vi kan garantere deg at dette er aliens slik du aldri har sett dem før, kanskje først og fremst fordi de dukker opp på den indiske landsbygda. Men hvem har nå egentlig sagt at de bare trives blant kyr på det nordamerikanske kontinentet? Sci-fi fra Bollywood tilsier at massedans og innskutte sangnumre er essensielle ingredienser. Regissør Shirish Kunder fornekter seg ikke. Og når åstedet er en landsby som har blitt en egen republikk, styrt av de innsatte ved et mentalsykehus, er det duket for en av de mest fengende filmene på lenge.

Modus Anomali (Indonesia 2012)

«Nervepirrende og klaustrofobisk flukt gjennom den indonesiske villmarken.» Det rene marerittet venter hovedpersonen, som våkner opp begravd ute i skogen. Han begir seg ut på jakt – eller er det på flukt – mot eller fra en sadistisk morder for å redde barna sine. Modus Anomali beskrives som et bloddryppende horrorpuslespill, og Joko Anwar blander en blodig og beksvart estetikk med et hamrende og forstyrrende lydbilde. Anwar er gjest på Film fra Sør Tre med tre filmer i programseksjonen Regissørportrettet. Han vil også holde en egen Masterclass 11. oktober kl. 20.00 i Lillebil på Filmens Hus .

Flying Swords of Dragon Gate 3D (Kina 2011)

«Det kjempes med sverd, kjettinger og tau, med intelligens og med lureri, og i kjent wuxia-stil kan de fleste med talent fly.» Dette er som kinesisk såpeopera på sitt beste. Kjeltringene ler rungende, det er intens dramatikk og dype intriger. Og ikke minst harde knyttnever. Her kastes ikke underholdningsverdien bort på alvor. Hark Tsuiblir regnet som en av hovedpersonene bak Hong-Kong-filmens gullalder på 1980- og 90-tallet, og tar her skrittet videre med en overraskende og lite strømlinjeformet film i 3D. Gallavisning på Ringen kino lørdag 6. oktober kl. 21.