man. 14.11
18:00 - 19:52
Vega 1

Etter Talibans maktovertakelse – samtidig som lokalbefolkningen prøver å flykte fra Afghanistan – reiser den prisvinnende journalisten Nagieb Khaja dit for å dokumentere Talibans overtakelse og tilstanden i landet. Khaja kommer til Oslo og, etter visningen av TALIBAN LAND mandag 14. NOV, møter han Terje Magnussønn Watterdal fra Afghanistankomiteen til samtale . 

I samtalen forteller begge om hvordan de opplevde det å være til stede i Afghanistan under de dramatiske dagene da Taliban tok over sommeren 2021. Hva er situasjonen i landet nå, over ett år etter overtakelsen, og hvordan ser fremtiden ut for landets hardt prøvede befolkning? 

Følg Facebook-arrangementet her.

Paneldeltakere

  • Moderator – Hasina Shirzad er en journalist bosatt i Lillehammer. Hun studerer ved Nansenskolen og ferdigstiller en mastergrad ved OsloMet. Hun har jobbet med Afghanistans valgkomite med UNESCO i Kabul, for det afghanske journalister og for TV-kanalen Khurshid-TV. Etter hun ble skadet i en bilbombe i 2015 forlot hun Afghanistan og flyttet til Norge. I Norge har hun jobbet med Dagbladet, NOAS, Journalism Media International Centre på Oslo Met og Nansen fredssenter.
  • Nagieb Khaja er en prisbelønt krigskorrespondent, journalist og forfatter med afghanske røtter, født i København i 1979. Han har dekket krigene i Afghanistan, Syria og Gaza. Hans dokumentarfilmer har blitt vist på bl.a. Al Jazeera, BBC, Guardian TV og Vice International. Nagieb Kaja er kjent for å være en av svært få journalister over hele verden som har fått tilgang til ledende ansikter i jihadistgrupper som Al-Qaida og Taliban.
  • Terje Magnussønn Watterdal er samfunnsøkonom og aktivist for utdanning og funksjonshemmedes rettigheter. Han er for tiden basert i Kabul som landdirektør for Afghanistankomiteen (NAC). Han har tidligere jobbet som utdanningsrådgiver for regjeringer i Midtøsten og Sørøst-Asia, og seniorekspert for ulike FN-organer i Afghanistan og andre steder i Asia. Han har høyere grader fra Universitetet i Mannheim, Tyskland og Universitetet i St. Gallen, Sveits.

Om filmen

I TALIBAN LAND dokumenterer journalist Nagieb Khaja Vestens krig mot terror og konsekvensene av den med utgangspunkt i Afghanistan. Filmen maler et nyansert bilde av menneskene bak Vestens fiendebilde, og forteller om et land som har vært en brikke i et storpolitisk spill i flere tiår.

Praktisk info

  • Visningen av TALIBAN LAND starter presist 18.00. 
  • Samtalen i etterkant av visningen vil være på engelsk. 

Samarbeidspartnere

Arrangementet gjøres i samarbeid med Afghanistankomiteen, og er en del av Afghanistanuka 2022. Afghanistankomiteen er en medlemsbasert solidaritetsorganisasjon som jobber for det afghanske folket, og for en langsiktig utvikling på den afghanske landsbygda. Afghanistankomiteen knytter all sin virksomhet opp mot FNs bærekraftsmål, og jobber etter verdiene likestilling, inkludering, vennskap og respekt. Komiteen ble opprettet etter Sovjetunionens invasjon av landet i 1979.

Det kritiske rom

Det kritiske rom (DKR) er vårt forum for debatt og samtale. Vi inviterer spennende gjester fra inn- og utland til diskusjon rundt temaer som belyses i både dokumentarer og fiksjonsfilmer. I år viser vi fem filmer i DKR, som på hvert sitt vis tar opp aktuelle samfunnsspørsmål og problemstillinger knyttet til land i Asia, Afrika og Latin-Amerika.

Relaterte arrangementer

Relaterte gjester

Relaterte filmer